Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Recuperar el castell i l’església de l’antic poble de Prenafeta

Patrimoni. Fa un any l’Ajuntament de Montblanc va adquirir els immobles per 104.000 euros. Abans era propietat d’un particular

ALBA TUDÓ

Whatsapp
Imatge de l’estat actual en què es troba el castell de Prenafeta, una pedania de Montblanc. 
FOTO: ALBA TUDÓ

Imatge de l’estat actual en què es troba el castell de Prenafeta, una pedania de Montblanc. 
FOTO: ALBA TUDÓ

L’Ajuntament de Montblanc va adquirir el castell i l’església de l’antic poble de Prenafeta ara fa un any. La compra d’aquests immobles suposa una despesa de 104.400 euros, que es pagarà durant cinc anys.

«Jo crec que està bé que l’Ajuntament hagi comprat la part de dalt ja que si l’han de cuidar i millorar és patrimoni», va explicar un veí de Prenafeta, Miquel Mateos. «En la meva opinió crec que Prenafeta és la pedania que està una mica més abandonada. Crec que recuperar la part de dalt és una inversió, i a més és història».

«Ara el poble hauríem de fer alguna cosa per recuperar l’antiga església de Sant Salvador», va dir Josep Ferré que porta deu anys vivint en aquesta pedania. En els darrers anys hi havia compradors interessats i l’Ajuntament va decidir fer el pas per tal que el municipi es quedés amb aquest important valor patrimonial. Els veïns confien en rebre alguna subvenció i consolidar-los.

El castell de Prenafeta, també conegut com a Torre del Moro, és un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Les restes del castell estan en un turó sobre l’actual pedania de Prenafeta.

L’església és un edifici amb dues parts diferenciades que possiblement corresponen a dos moments d’obra. Als peus de l’edifici hi ha el que seria el nucli primitiu: una nau rectangular que aniria coberta per una encavallada de fusta que no s’ha conservat. El material constructiu és la pedra irregular petita i col·locada sense cura en el mur, lligada amb morter. Posteriorment, es va afegir un nou tram de nau amb un absis semicircular a la capçalera. Aquesta part de l’edifici va coberta per una volta de canó que arrenca d’una imposta. Els dos trams de la nau es comuniquen mitjançant un gran arc ogival dovellat. En l’obra més moderna, els materials són també molt pobres. A la volta han quedat els senyals d’una cintra d’encanyissat, en el morter emprat per a lligar el reble.

Prenafeta es menciona com a topònim l’any 980. El 1054 va ser donat el lloc per la seva colonització i a partir d’aquesta data deurien iniciar-se les obres del castell. L’empresa repobladora va aturar-se com a conseqüència d’una incursió àrab documentada pels volts del 1086. No obstant això, poc temps després es deuria reprendre, aquesta vegada ja sense interrupció. Durant el segle XII el lloc depenia de la família Puigvert, descendents dels primers colonitzadors. Precisament en el testament d’un membre d’aquesta nissaga es documenta per primera vegada l’església de Sant Salvador, l’any 1166-

Cementiri

Fa uns tres mesos, l’Associació de veïns de Prenafeta va arreglar el sostre i les portes dels nínxols. L’Ajuntament de Montblanc va arranjar un marge que havia caigut. Una demanda dels habitants de Prenafeta. Els veïns, però creuen que falta més llum en aquesta pedania.

«També hi manca més neteja o potser els números dels carrers i les cases ja que quan arriba un paquet no saben on deixar-ho», lamenta Ramon, un altre veí.

«Ara hi ha un punt de recollida i és just pels veïns del poble. Si has de desplaçar-te fins a Montblanc és més complicat i més per la gent gran», va remarcar Montse Ferré.

Tots ells coincideixen en què s’han fet coses en els darrers anys però sempre hi ha millores a fer. Prenafeta es troba a 5 quilòmetres de Montblanc i té uns 89 habitants l’any. Als caps de setmana o vacances el número augmenta.

Temas

Comentarios

Lea También