Recuperar l'esperit dels pobles abandonats, una tasca complicada

Fontscaldetes és un dels nuclis de l´Alt Camp actualment deshabitats. Fa uns anys, veïns de Cabra van decidir donar-li vida de nou i des de llavors treballen per la seva memòria

19 mayo 2017 22:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els carrers han quedat silenciats i la petita campana que havia presidit l’església ja no toca les hores. Fa temps que l’últim habitant va tancar per darrera vegada la porta de casa seva i el poble va quedar, des de llavors, abandonat, entre el record i l’oblit dels que hi havien viscut.

El so de l’herba seca en trepitjar és l’única cosa que es pot escoltar. Els sostres s’han ensorrat i les poques parets que encara queden dempeus es veuen envaïdes per herbes i plantes enfiladisses, tot silenciant les velles històries que aquells carrerons estrets havien testimoniat un dia.

Aquest ha sigut i serà el destí de molts petits pobles situats en zones de difícil accés i allunyats dels grans centres urbans. Encara hi ha algú, però, que se’n recorda d’ells i lluita per la seva memòria. És el cas de l’Associació Amics de Fontscaldetes, una vintena de persones, majoritàriament de Cabra del Camp, que treballa per recuperar l’esperit del que havia sigut una petita pedania d’aquest municipi de la comarca de l’Alt Camp.

Albert Rovira, un dels seus impulsors, recorda que va ser a finals dels anys 60 del segle passat que el poble va quedar totalment deshabitat. «Quan era petit, les cases estaven senceres i, fins i tot, encara hi havia mobles al seu interior», explica.

El 2008, després de molts anys sense posar els peus a Fontscaldetes, l’Albert va voler portar els seus fills a conèixer el poble, «però ja no tenia res a veure en com l’havia conegut temps enrere». Va ser en aquell moment quan un grup de veïns de Cabra del Camp es va mobilitzar per recuperar Fontscaldetes, no tant les seves cases –de les quals únicament queden les parets–, sinó la seva memòria i el seu esperit.

A partir del 2009, l’Associació es va posar en marxa, pujant cada diumenge a netejar i també a fer un esmorzar. Segons explica l’Albert, les tasques es van centrar a retirar les pedres de les cases que, en desplomar-se, havien tallat totalment els carrers.

La plaça de l’Església va ser un dels principals espais que es va voler recuperar, amb la seva font i la seva àmplia esplanada que fa de balcó sobre les espectaculars vistes del Camp de Tarragona.

L’obra més important va ser la restauració de l’església. El novembre del 2009 les obres començaven i el juliol del 2012 s’hi celebrava la primera missa. L’any passat els Amics de Fontscaldetes van recuperar també la Festa Major, que tradicionalment s’havia celebrat el 15 d’agost. L’Albert reconeix que ara fa temps que els membres no pugen al poble, però assegura que la intenció és tornar a celebrar la Festa Major d’enguany.

Però aquest no és l’únic cas que existeix a l’Alt Camp. Al terme de Querol hi ha Esblada. Situat just al costat de la C-37, actualment aquest poble únicament compta amb dos habitants. La resta són antics carrers i cases que han quedat cobertes de vegetació i on encara queden algunes finestres i la marca d’antigues xemeneies.

En aquest cas, una entitat bancària és la propietària de 82 hectàrees de cultiu i bosc i 14 cases. El poble està en venda, però ja té possibles compradors. Es tracta d’un grup de persones procedents de tot Catalunya que pretén construir-hi una comunitat que treballi per la transformació social.

El projecte porta per nom ‘Vols viure a Esblada?’ i el seu objectiu és reconstruir aquest petit nucli amb bioconstrucció, utilitzant materials ecològics com la palla o la fusta. Des de la comunitat es té clar que no és una iniciativa a curt termini, sinó que serà una tasca progressiva que es durà a terme en diferents fases, i és que recuperar un poble abandonat i en ruïna no és una tasca gens fàcil.

Comentarios
Multimedia Diari