Recuperar l’essència de Fontscaldetes

Reportatge. L’Associació d’Amics de Fontscaldetes s’encarrega de netejar el poble i els carrers evitant els enderrocs perillosos i han restaurat l’església

21 abril 2019 14:38 | Actualizado a 23 abril 2019 21:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’any 1964 va marxar la darrera família de Fonscaldetes quan l’hereu va traslladar-se a viure a Cabra del Camp. Es calcula que hi van arribar a viure una quarantena de veïns, i en algun moment arribant a la seixantena. 

L’any 2008 el grup de Moto Club de Cabra del Camp va decidir que s’hi havia de fer alguna actuació. De fet aquell any va néixer l’Associació d’Amics de Fontscaldetes. Primerament van fer una crida als diferents veïns, van netejar els carrers del poble evitant els enderrocs perillosos; arranjar la Font de Fontscaldetes i van restaurar l’estructura externa i la teulada de l’església de l’Asssumpta de Fontscaldetes. «Teníem el record de quan érem petits i entràvem per les cases a jugar», explica un dels impulsors i president de l’Associació, Francesc Tous. Al principi elsdiferents veïns anaven a ajudar a recuperar al poble un cop al mes.«Pensem que les cases originals són les de la banda alta del carrer principal que corresponen a les que, anys més tard van acollir les dues grans famílies del poble: els Martí i els Rovira», detalla un altre impulsor, Josep M. Rovira. A l’església de Fontscaldetes hi ha dues grans tombes situades just a l’entrada de la nau. L’una pertanyia a Cal Martí i l’altra a Cal Rovira. Fontscaldetes és un poble on hi passen senderistes, o visitants d’arreu. 

No obstant, el vandalisme hi és present. «Hi ha pintures i a vegades deixalles», assegura un altre impulsor i el president del Moto Club, Albert Rovira, i afegeix que «amb les motos sovint passem per aquí i així vigilem que tot estigui en ordre». Un cop l’any diferents membres de l’associació es reuneixen a Fonstcaldetes per esmorzar i per ajudar a fer alguna tascad e manteniment. El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Cabra del Camp, Andreu Ferré, assegura que «estudiarem la possibilitat de fer una vorera per la humitat al costat de l’església». Fa mig any el consistori va fer un vial fins arribar a Fonstcaldetes. «Així donem més valor al poble», afegeix el regidor.

La voluntat de l’associació és que la gent no perdi el contacte, per aquest motiu els agradaria tornar a celebrar la Festa Major. «Seria un punt de trobada pels amics, familiars i veïns. L’any 2014 va celebrar-se la primera Festa Major però es va perdre», diu Josep M. Rovira i confia que «ben aviat puguem tornar a organitzar-ne una altre». 

Comentarios
Multimedia Diari