Rehabilitant el Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt

L’Ajuntament vol completar els treballs integrals de l’històric i emblemàtic monument

13 agosto 2018 09:12 | Actualizado a 13 agosto 2018 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt ha posat fil a l’agulla per afrontar obres dirigides a l’arranjament dels espais del Castell dels Comtes de Santa Coloma que es troben en precari estat de conservació, amb l’objectiu de culminar el pla de rehabilitació integral del monument, que s’ha vingut materialitzant per etapes durant diferents anys.

Ara els esforços van dirigits a la consolidació «de la part superior de la sala dels Arcs per poder destinar-la a fins culturals, com també la sala del soterrani» ha manifestat Magí Trullols, l’alcalde colomí, el qual es mostra il·lusionat amb el projecte.

Es tracta de dos projectes completament diferenciats. Les obres de la part superior, una sala situada damunt mateix de les dependències que ocupa l’Oficina Municipal de Turisme, necessita obres de consolidació, pel seu deteriorament, i un cop rehabilitat «esdevindrà un espai museístic que albergarà una important col·lecció de rellotges que l’Ajuntament ha adquirit recentment», explica l’alcalde.

Pel que fa a la sala del soterrani, amb un importat procés de degradació «demana una decidida actuació per tal de consolidar l’estructura del Castell», indica Angelina Nogués, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt.

L’execució de les obres permetrà l’accessibilitat a l’espai «que tindrà ús públic de caire sociocultural, com a sala d’exposicions, concerts, conferències i visites turístiques», subratlla la regidora de Cultura.

El cost estimat dels projectes esmentats ascendeixen a 42.382,74 euros, pel que fa a les obres d’adequació de la part superior, futur espai museístic, i a 149.033,25 euros el de consolidació del soterrani.

L’Ajuntament colomí ha dirigit sengles instàncies sol·licitant subvencions amb càrrec als recursos procedents de les obres públiques finançades  pel Ministeri de Foment, conegudes com l’1,5 % cultural

Precisament fa pocs dies els diputats d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Moya i Fèlix Alonso, acompanyats de l’alcalde de Santa Coloma, Magí Trullols, i de la regidora de Cultura, Angelina Nogués, van visitar el Castell de Santa Coloma i es van reunir per tractar de l’ajut sol·licitat, al qual els dos diputats van expressar el seu suport.

Fèlix Alonso, que és també alcalde d’Altafulla, va recordar que al seu municipi tenen entre mans el projecte de rehabilitació de l’antic Hospital, per convertir-lo en equipament cultural. «Treballarem perquè les dues propostes tirin endavant», va manifestar Alonso, portaveu del Grup Confederal a la Comissió de Foment.

El Castell, un espai viu

El diputat Jaume Moya, establert a la comarca de la Segarra, va qualificar el Castell dels Comtes de «joia del patrimoni català i espai ben viu per la dinamització social, cultural i educativa de tota la Baixa Segarra».

De la vitalitat del Castell en parla Nogués, i afirma que aquest «roman obert els 365 dies de l’any, un fet prou destacable». L’històric edifici acull serveis com l’oficina del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’Oficina de Turisme, la Biblioteca Pública i l’Escola de Música.

D’altra banda disposa de tres sales multiusos, per a la celebració de conferències i concerts, a més d’altres espais a disposició del teixit associatiu de la vila. 

Per conèixer la història i la realitat del Castell dels Comtes de Santa Coloma es fan visites guiades, que inclouen la pujada a la torre, i que ara s’han vist ampliades amb l’accés al jardí, obert al públic al  maig, que permet visualitzar la bellesa de la torre.

Aquesta, aixecada a finals del segle XI i principis del XII, es divideix internament en 4 plantes, amb 32 metres d’alçada. El gruix del seu mur en la part més baixa és de més de tres metres.

Comentarios
Multimedia Diari