Reobre el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet

S'ha instal·lat un nou forn elèctric de fusió que millora la seguretat i l'estalvi

07 abril 2018 17:28 | Actualizado a 10 abril 2018 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet ha reobert aquest dissabte al públic amb un nou espai de demostracions en directe de vidre bufat i una botiga més gran.

La instal·lació estava tancada per obres des del desembre per fer-hi una remodelació que ha canviat la recepció, la botiga i l’espai de demostracions on treballa el mestre vidrier, epicentre del Museu.

Així, s’hi ha instal·lat un nou forn elèctric de fusió que substitueix l’anterior de gas, un canvi que permet guanyar en seguretat i suposa un estalvi econòmic del 40%.

També s’han col·locat dos nous forns de refredament i s’ha reordenat la zona per ampliar l’espai per al públic. D’altra banda, s’ha estructurat un nou espai de treball tancat al públic que combina les funcions de magatzem amb les tasques de preparació de les peces per a la seva venda.

Amb el nou taller, més modern i preparat, s’obre la possibilitat d’acollir vidriers externs, que podran llogar el taller per dur a terme les seves obres i convertir-lo així en un referent del sector.

Aquesta és la primera gran actuació de l’espai des de la seva obertura fa 25 anys i ha representat una inversió de 90.000 euros, el 60% dels quals han estat finançats per la Diputació de Tarragona.

L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, creu que aquesta actuació és “un pas de gegant” per fer que la instal·lació acabi convertint-se “en un equipament cultural i turístic de referència a Catalunya per la seva singularitat i atractiu per al visitant”. 

Ara, el consistori vol treballar en l’espai expositiu, situat a la primera planta del Museu, on es troba la col·lecció de peces de vidre local, per fer-lo més didàctic i mostrar els elements més emblemàtics i significatius que fan del vidre de Vimbodí un recurs etnològic i turístic únic al país.

El Museu i Forn del Vidre manté viu l'esperit vidrier que va impregnar el municipi durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Amb tot, la tradició vidriera a Vimbodí i Poblet és molt més antiga i es remunta al segle XII, en plena construcció del Monestir de Poblet, quan existia un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricaven les llànties i altres peces de vidre per a la nova abadia cistercenca.

La producció vidriera va esdevenir una indústria a partir del segle XX, quan es van començar a produir objectes per a usos industrials, religiosos, decoratius, agrícoles i, especialment d’ús domèstic.

Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives.

Vimbodí i Poblet recorda l’esperit vidrier amb el museu i amb la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum.

Comentarios
Multimedia Diari