Reparats els danys causats a la Torre de la Minerva de Tarragona

Uns operaris van perforar el monument quan col·locaven una bastida per fer una intervenció per conservar l'espai romà

24 julio 2021 08:29 | Actualizado a 24 julio 2021 08:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'actuació d'urgència feta a la Torre de la Minerva de Tarragona per reparar els danys causats al monument ha acabat aquest divendres. Els treballs han consistit a aspirar la pols acumulada als forats i s'han consolidat les parets interiors de les perforacions. A mitjans de juliol, els operaris encarregats de muntar la bastida que havia de permetre les obres de restauració van fer dotze forats a la torre -que forma part de la muralla del segle II dC.-, un dels quals sobre el relleu dedicat a la deessa. L'actuació s'ha fet sota la supervisió tècnica de l'Ajuntament de Tarragona, l'Arquebisbat de Tarragona i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que ha fet l'informe i la proposta per a la reparació.

L'Ajuntament de Tarragona ha explicat que les primeres actuacions fetes per reparar les perforacions produïdes durant la incorrecta col·locació de la bastida, han consistit a aspirar la pols acumulada als forats. Després, s'ha sostret el tac de plàstic sense malmetre els carreus (excepte en el forat del relleu de Minerva, per evitar riscos a l'espera de la restauració definitiva) i s'han consolidat les parets interiors de les perforacions. Finalment, s'ha aplicat morter tradicional de calç i sorra dins dels orificis amb el mateix to de la pedra sense afegir-hi colorants ni pigments. Un cop tapats els forats per evitar la degradació del monument, es procedirà a la reintegració completa dels orificis en una intervenció integral posterior.

Pel que fa a les actuacions d'emergència sobre les zones degradades de la Torre, s'han retirat totes les pedres amb risc de despreniment i que podien posar en perill la integritat dels vianants usuaris del Passeig Arqueològic. També s'ha efectuat una poda, desarrelament i aplicació de biocida en les plantes parietàries i superiors que estaven arrelades entre els carreus de la muralla, excepte en el cas de les tapereres, ja que és una espècie protegida i s'ha d'estudiar millor la seva eliminació o control.

En un comunicat, el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha expressat el desig que "aquest lamentable episodi signifiqui un punt d'inflexió en la manera com gestionem el patrimoni de Tarragona" i n'ha agraït la col·laboració institucional i el compromís "absolut" de totes les administracions i entitats implicades.

Comentarios
Multimedia Diari