Reporteros Sin Fronteras se fija en los hechos de Valls

RSF ha publicat una relació dels incidents que han marcat el que, al seu parer, ha estat l'"annus horribilis" de la premsa a Catalunya 

28 septiembre 2018 10:22 | Actualizado a 28 septiembre 2018 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Secció Espanyola de Reporters Sense Fronteres (RSF Espanya) observa una millora de la situació que afecta el sector de la comunicació i la informació a Catalunya, però ha tornat a exigir respecte per als professionals del periodisme després d'un "annus horribilis" per a la premsa. 

"Fa més d'un any, la nostra organització va promoure l'etiqueta #RespectPressCAT per alertar sobre el clima irrespirable que afectava el periodisme a Catalunya. Encara que constatem amb alleujament que la situació de màxima tensió ha millorat, seguirem reivindicant respecte a tots els professionals dels mitjans, tinguin la línia editorial que tinguin, tant per part del poder polític, com dels ciutadans del carrer", ha afirmat el president de RSF Espanya, Alfonso Armada. 

Armada ha reivindicat que "la premsa no pot ni ha de ser còmplice d'una polarització que afecta directament la llibertat per informar dels seus professionals"

L'organització ha rebutjat "qualsevol amenaça a l'exercici del periodisme" i ha mostrat preocupació per "com el clima de gran polarització que afecta la política catalana s'ha traslladat a uns mitjans sovint tan acarnissats com la mateixa política". 

RSF va publicar fa un any el seu informe sobre el clima de pressions que va viure la premsa a Catalunya durant els mesos previs a l'1 d'octubre. 

"L'ambient d'hostilitat en el qual exerceixen la seva tasca els periodistes s'ha relaxat considerablement, però encara avui, els professionals dels mitjans --sigui quina sigui la seva línia editorial-- segueixen patint atacs a la llibertat d'informació, especialment aquells que treballen a peu de carrer i/o que són actius en les xarxes socials", ha recalcat. 

RSF ha publicat una relació dels incidents que han marcat el que, al seu parer, ha estat l'"annus horribilis" de la premsa a Catalunya. 

En aquest repàs, titulat 'Un anys d'atacs a la llibertat de premsa', s'inclou que el 31 d'agost del 2017 el director del diari 'El Periódico de Catalunya', Enric Hernàndez, i l'ara director adjunt, Luis Mauri, van ser "assenyalats públicament" per l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, per revelar que la CIA va alertar els Mossos de la possibilitat d'un atemptat. 

Menys de deu dies després, el 9 de setembre, la Guàrdia Civil va entrar a la redacció del diari digital de Valls (Tarragona) 'El Vallenc' per confiscar material relacionat amb el referèndum de l'1 d'octubre. 

"Durant la cobertura de la mobilització independentista davant la seu del digital, es van produir identificacions aleatòries a periodistes", denuncia RSF Espanya, que ha detallat un total de 35 incidents.  

Comentarios
Multimedia Diari