Resumen 2018 - Febrer: El cost del Castor

Una sentència obliga l’Estat a tornar als consumidors els pagaments pel manteniment i la hibernació de la plataforma de gas

31 diciembre 2018 10:05 | Actualizado a 31 diciembre 2018 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El magatzem de gas Castor, situat davant les costes de Vinaròs i Alcanar i actualment en hibernació  -gestionat per Enagas-, ha tornat a estar en els focus informatius aquest 2018, quan es complien els cinc anys de la crisi sísmica que va provocar més d’un miler de terratrèmols, alguns dels quals van ser percebuts per la població. El 15 de febrer, el Congrés dels Diputats aprovava una proposició no de llei perquè el govern fes efectiu el desmantellament de les instal·lacions, si els informes tècnics descartaven l’existència de risc.

Per la seva banda, a la tardor el Parlament de Catalunya posava en marxa la comissió d’investigació sobre el magatzem de gas. De moment, hi han passat experts geòlegs, periodistes, el Síndic de Greuges i els membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, oposada al projecte des dels seus inicis, que van aprofitar per tornar a reclamar el desmantellament definitiu de les instal·lacions. La intenció és que hi compareguin també els màxims responsables de l’exconcessionària Escal UGS i fins i tot Florentino Pérez, com a president d’ACS (la constructora propietària de la majoria d’Escal). 

Amb tot, ha estat als jutjats on hi ha hagut les novetats principals. El grup ciutadà Cas Castor (format per diverses entitats) presentà  una querella a l’Audiència Nacional contra Florentino Pérez i diversos exministres per suposada prevaricació, frau i malversació en l’aprovació i construcció del fracassat projecte de magatzem de gas submarí. Una querella que va quedar arxivada. 

Per contra, el Tribunal Suprem va dictaminar el retorn als consumidors dels pagaments milionaris que s’havien començat a fer a Enagas pel manteniment i la hibernació del projecte, donant la raó als contenciosos presentats per la patronal Cecot i la Generalitat de Catalunya. 

Tot plegat, amb el precedent que a  finals de l’any 2017 el Tribunal Constitucional ja havia dictaminat contra el reial decret que va aprovar la renúncia de la concessió per part d’Escal UGS i la indemnització de 1.350 milions d’euros de l’Estat a la concessionària, a càrrec dels consumidors del gas. 

Comentarios
Multimedia Diari