Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Retorn als orígens

Després de l'èxit al Priorat i la Terra Alta, l´Albert Jané impulsa al Baix Penedès un projecte enològic que té molt de nostàlgia. Recupera vinyes velles i les formes tradicionals de treballar-les

José M. Baselga

Whatsapp
L´Albert Jané vol recuperar les formes de conrear vinya al Baix Penedès. Foto: DT

L´Albert Jané vol recuperar les formes de conrear vinya al Baix Penedès. Foto: DT

Va deixar fa uns anys el Baix Penedès per desenvolupar un projecte enològic a la zona de Montsant. El 2003 va adquirir una vella vinya a Capçanes. Ara treballa 30 hectàrees de vinyes a Montsant i al celler de Marçà elabora 150.000 ampolles (Acústic Celler). Albert Jané es va estendre i el 2010 va arribar al Priorat, on a la Vilella Alta elabora 65.000 ampolles de Ritme Celler.

Però Albert Jané sentia la necessitat de tornar als orígens. «És més una qüestió de sentiment. De fer al meu territori un homenatge a la terra i a la forma de treballar com abans». Amb les tècniques i amb les varietats que han quedat oblidades perquè són menys productives, tot i que transmeten el paisatge del Penedès. «No és una qüestió d’empresa. És un tema de sentiment».

 

Preservar el territori

Albert Jané, d’una família de viticultors que arrenca amb el pare, Benjamí Jané, que va crear al Vendrell el celler Jané Ventura, va sentir de ben petit que per fer un bon vi s’ha de tenir present el paisatge que l’envolta la vinya i tenir cura de la seva preservació. «Sempre hem tingut un respecte pel paisatge i pels vells pagesos. S’aprèn molt més d’ells que a qualsevol universitat. Del camp i de la vida».

En el seu retorn al Baix Penedès, Albert Jané ha buscat vinyes velles que molts agricultors fins i tot desaconsellaven per la poca rendibilitat que ofereixen. Però Albert Jané és precisament el que busca. Xarel·lo vermell, macabeu, malvasia de Sitges, garnatxa blanca, ull de llebre... «Aquelles que són més nostres i ens distingeixen».

L’objectiu és que aquesta verema ja doni els primers resultats. S’ho devia a si mateix, explica Jané, que diu que al Baix Penedès es pot treballar amb la mateixa tradició i qualitat que s’ha imposat al Priorat. «És reivindicar el valor d’aquesta zona més pobra i menys industrialitzada del Penedès però amb la seva singularitat».

 

Zones elevades

Les vinyes velles que ha escollit Albert Jané són a les zones més elevades del Baix Penedès, on el sol, però també el fred i la proximitat del mar, els confereixen un caràcter únic. Durant vuit anys ha buscat les «vinyes velles de vells viticultors amb vells tractors». De moment compta amb raïm de fins a 25 petites finques amb les quals elaborarà vins blancs i negres. En un primer moment descarta fer vins escumosos.

Són vinyes al límit del Baix Penedès i l’Alt Camp, a la serra del Montmell, amb una inversió inicial de 250.000 euros i amb celler propi en una històrica masia envoltada del pedregós paisatge en forma de bancals. L’objectiu és començar amb una producció de 30.000 quilos de raïm de vinyes amb 40 anys d’antiguitat.

 

Reconeixement als pagesos

En el seu objectiu de valoritzar el Baix Penedès explica que una de les obligacions és valoritzar els proveïdors que han de rebre un preu just. Precisament al Penedès, on les grans multinacionals del cava han abaixat el preu a límits insuportables i han fet que la quantitat s’anteposi a la qualitat.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También