Reviure l’estada del bandoler més temut de Catalunya al castell de Barberà

Una obra teatral recrea la trobada entre Perot Rocaguinarda i el rector de Vallfogona, Vicent Garcia, el setembre de 1609

16 septiembre 2019 07:20 | Actualizado a 16 septiembre 2019 07:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El castell de Barberà de la Conca va acollir aquest dissabte a la nit, una obra de teatre. Es basava en un fet real, històric i documentat, que és l’encontre al poble de Vallfogona entre el bandoler Perot Rocaguinarda i Vicent Garcia, el rector.

En Perot Rocaguinarda, el més famós i temut dels bandolers de Catalunya, del bàndol dels Nyerros, enfrontat a l’altre bàndol anomenat Cadells, l’estiu de 1609 va ser cridat pel seu correligionari i senyor del castell de Barberà, Miquel d’Alentorn, de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, per fer allò que ells s’anomenaven «una feina nyerra» i resoldre per la brava un litigi entre Alentorn i Rafel de Biure, senyor del castell de Vallespinosa.

En Perot i els seus homes, uns vint-i-sis en total, van ser rebuts a Barberà l’ú de setembre, i allà es van quedar tres dies més fins que van executar la feina, cremant el castell i matant un criat del senyor. Acabat amb èxit l’encàrrec, se’ls va enviar a descansar uns dies a l’antic castell templer de Vallfogona, el senyor del qual va demanar al Rector que rebés amb tots els honors i atengués amb cura en Perot, cosa que mossèn Vicent Garcia va fer amb molt de gust. Tant, que fins i tot més endavant va dedicar un poema ple d’admiració i de reconeixement a la figura d’en Rocaguinarda i a la seva ocupació principal: la de bandoler. La part final consisteix en un diàleg que tindria lloc un vespre de finals d’estiu de 1609 al Castell de Vallfogona entre aquests dos homes, tan diferents pel que fa a llur ofici i alhora tan semblants en enginy, talent i atreviment.

En un bar de carretera

L’obra constava de tres parts diferenciades però lligades entre si: una d’humorística en què la companyia s’adona que els han fallat els protagonistes, encallats pel camí en un «bar de carretera» i cal trobar uns intèrprets alternatius entre el públic. Això dóna peu perquè apareguin uns personatges certament peculiars.

En una segona part es dóna lectura a un context històric i un resum biogràfic dels personatges i, en una tercera el rector rep a Perot al Castell de Vallfogona un vespre de setembre de 1609; allà mantenen un diàleg que transcorre, amb agilitat i complicitat, per una diversitat de temes com la vida mateixa, la mort, la llei, el poder, l’església, el sexe, l’humor, la poesia i la literatura, emmarcat tot plegat en l’entorn social i polític de l’època.

Els actors pertanyien a l’associació literària de la Conca L’escarritx i l’autor i director de l’obra era Pep Bové. L’acte hi van col·laborar entre altres, els amics del Castell i l’Ajuntament de Barberà. La sala del castell de Barberà de la Conca estava plena de gom a gom, i unes 70 persones van assistir a l’obra.

«La nostra impressió, durant la representació i després tot fent una copa de cava oferta pels Amics del Castell al públic, va ser que va agradar molt i la gent s’ho va passar molt bé», va destacar el director de l’obra Pep Bové satisfet per la bona acollida del públic.

Comentarios
Multimedia Diari