Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tarragona Història

Reviure l’estada del bandoler més temut de Catalunya al castell de Barberà

Una obra teatral recrea la trobada entre Perot Rocaguinarda i el rector de Vallfogona, Vicent Garcia, el setembre de 1609

A.T.

Whatsapp
Imatge de la funció al castell de Barberà de la Conca. FOTO: CEDIDA

Imatge de la funció al castell de Barberà de la Conca. FOTO: CEDIDA

El castell de Barberà de la Conca va acollir aquest dissabte a la nit, una obra de teatre. Es basava en un fet real, històric i documentat, que és l’encontre al poble de Vallfogona entre el bandoler Perot Rocaguinarda i Vicent Garcia, el rector.

En Perot Rocaguinarda, el més famós i temut dels bandolers de Catalunya, del bàndol dels Nyerros, enfrontat a l’altre bàndol anomenat Cadells, l’estiu de 1609 va ser cridat pel seu correligionari i senyor del castell de Barberà, Miquel d’Alentorn, de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, per fer allò que ells s’anomenaven «una feina nyerra» i resoldre per la brava un litigi entre Alentorn i Rafel de Biure, senyor del castell de Vallespinosa.

En Perot i els seus homes, uns vint-i-sis en total, van ser rebuts a Barberà l’ú de setembre, i allà es van quedar tres dies més fins que van executar la feina, cremant el castell i matant un criat del senyor. Acabat amb èxit l’encàrrec, se’ls va enviar a descansar uns dies a l’antic castell templer de Vallfogona, el senyor del qual va demanar al Rector que rebés amb tots els honors i atengués amb cura en Perot, cosa que mossèn Vicent Garcia va fer amb molt de gust. Tant, que fins i tot més endavant va dedicar un poema ple d’admiració i de reconeixement a la figura d’en Rocaguinarda i a la seva ocupació principal: la de bandoler. La part final consisteix en un diàleg que tindria lloc un vespre de finals d’estiu de 1609 al Castell de Vallfogona entre aquests dos homes, tan diferents pel que fa a llur ofici i alhora tan semblants en enginy, talent i atreviment.

En un bar de carretera

L’obra constava de tres parts diferenciades però lligades entre si: una d’humorística en què la companyia s’adona que els han fallat els protagonistes, encallats pel camí en un «bar de carretera» i cal trobar uns intèrprets alternatius entre el públic. Això dóna peu perquè apareguin uns personatges certament peculiars.

En una segona part es dóna lectura a un context històric i un resum biogràfic dels personatges i, en una tercera el rector rep a Perot al Castell de Vallfogona un vespre de setembre de 1609; allà mantenen un diàleg que transcorre, amb agilitat i complicitat, per una diversitat de temes com la vida mateixa, la mort, la llei, el poder, l’església, el sexe, l’humor, la poesia i la literatura, emmarcat tot plegat en l’entorn social i polític de l’època.

Els actors pertanyien a l’associació literària de la Conca L’escarritx i l’autor i director de l’obra era Pep Bové. L’acte hi van col·laborar entre altres, els amics del Castell i l’Ajuntament de Barberà. La sala del castell de Barberà de la Conca estava plena de gom a gom, i unes 70 persones van assistir a l’obra.

«La nostra impressió, durant la representació i després tot fent una copa de cava oferta pels Amics del Castell al públic, va ser que va agradar molt i la gent s’ho va passar molt bé», va destacar el director de l’obra Pep Bové satisfet per la bona acollida del públic.

Comentarios

Lea También