Rocafort avança cap a una transició energètica

Ara han acabat la instal·lació de la nova planta solar ubicada a la pista poliesportiva

20 julio 2020 06:40 | Actualizado a 20 julio 2020 07:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rocafort de Queralt (Conca de Barberà) avança cap a una transició energètica pel territori. Ara, ha posat 60 Kw al sevei del municipi. I és aque questa setmana han acabat les obres de la instal·lació de la nova planta solar ubicada al sostre de la pista poliesportiva. «Aquesta segona fase està encarada a constituir-nos cap a entitat generadora», explica al ‘Diari’, l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca.

Han instal·lat 190 mòduls fotovoltaics amb una potència de 345 watts. Així, abastirà l’enllumenat públic de l’antic consultori, la piscina, el casal d’avis i l’Ajuntament. «La intenció és que l’energia que doni aquesta coberta vagi primer a cobrir necessitats energètiques de l’Ajuntament i el sobrant s’enviï a la xarxa i hi hagi una compensació», remarca Roca.

La segona fase va acabar el passar mes de març i consisteix en abastir tot el sistema de bombament d’aigua municipal amb 16.000 watts.

Pel que fa a la tercera fase, de l‘hort solar, consistirà en instal·lar 1020 plaques de 345 watts. Pel que fa als terminis es preveu que estigui enllestit abans de finals d‘any. «La voluntat és que hi hagi un compromís amb l‘empresa i el 50% de la bonficació de l‘energia».

Rocafort de Queralt ha rebut en els últims mesos, diferents subvencions del PAESC (Pacte d’Alcaldes sobre el Clima i l’Energia) de la Diputació de Tarragona. «Volem que el consum sigui 100% de la nostra energia i pagar el mínim a les empreses que tenen el monopoli», diu el batlle.

Primera fase

La primera fase va finalitzar l’abril de l’any passat i va consistir en la instal·lació de 60 panells solars fotovoltaics de 270 watts. Aquest sistema de plaques solars converteixen la llum solar en electricitat. Està format per un o més panells fotovoltaics, un convertidor de corrent continu, un sistema de transvasament que conté els panells solars, les interconnexions elèctriques i el muntatge per a altres components.

En els últims anys, Rocafort de Queralt ha instal·lat enllumenat que funciona amb plaques fotovoltaiques, una caldera que funciona amb biomassa a les oficines de l’Ajuntament o plaques fotovoltaiques al cementiri municipal. El projecte d’aquest micropoble de la Conca s’engloba en aconseguir la sobirania energètica de la població, apostant per l’energia neta i renovable. De fet, s’ha executat en dues fases (cada actuació tenia un màxim de 15.000 euros). Les energies renovables estan presents a la comarca de la Conca ja que hi predominen els parcs eòlics.

Comentarios
Multimedia Diari