Rocafort de Queralt avança cap a un model energètic ‘quilòmetre zero’

El municipi ha posat a concurs el subministrament elèctric perquè encaixi amb la filosofia que segueix el poble

12 diciembre 2020 09:30 | Actualizado a 12 diciembre 2020 12:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El municipi de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà, ha fet un pas de gegant per passar a tenir una energia municipalitzada i, sobretot, per a disposar d’un model alineat amb les polítiques que s’estan duent a terme al poble des de fa temps en aquesta matèria. Fa uns dies s’ha licitat a una empresa del territori el subministrament d’electricitat al poble, per a prescindir així de grans multinacionals i seguir amb la filosofia de tenir una energia verda al 100%.

«Quan aquest equip de govern va entrar a l’Ajuntament estàvem afiliats a la compra agregada d’electricitat que fa l’Associació Catalana de Municipis», explica al Diari l’alcalde de Rocafort de Queralt, Marc Roca. La legislatura passada, però, es va plantejar una aposta ferma per les energies renovables, que hauria d’acabar, en un futur, amb l’objectiu de ser un municipi sobirà energèticament.

En aquest sentit, fa un parell d’anys, el poble es va separar d’aquesta compra agregada d’electricitat, per a poder triar quina havia de ser l’empresa comercialitzadora. Des del consistori es tenia molt clar que es volia prescindir de grans multinacionals, «que tenen sensibilitats una mica diferents cap a l’energia municipalitzada i no ens quadrava aquest model pel poble», diu Roca.

De fet, el municipi disposa d’instal·lacions d’energia fotovoltaica, al dipòsit i a la coberta de la pista poliesportiva i «ens volíem entendre amb persones que seguissin aquest model», afegeix l’alcalde. És per això que s’ha decidit fer aquest important pas i es va posar a concurs la licitació de l’energia elèctrica dels subministraments municipals del poble per trobar una empresa del territori que encaixés amb el que nosaltres volíem, que tingués un interlocutor vàlid i que fos quilòmetre zero, explica. Després del concurs, la licitació ha anat a parar a l’empresa Vilalta de Tarragona, que l’ha guanyat. «Creiem que encaixa amb el que nosaltres volem i ens entendrem», assegura convençut Marc Roca.

«La intenció és que l’Ajuntament no tan sols no hagi de pagar sinó que també ha de poder vendre algun kilowatt i que els incentius beneficiin els nostres vilatans», relata Roca.

Aquest model energètic que està sorgint a Rocafort de Queralt també és visible en altres petits municipis de la comarca de la Conca de Barberà i són diversos els pobles interessants a seguir aquest camí. «No serà la darrera vegada que es posarà a concurs un subministrament elèctric i altres pobles seguiran les passes que hem iniciat a Rocafort», conclou l’alcalde.

L’Agència Comarcal de l’Energia

Aquesta visió més global té un paraigua important a l’Agència Comarcal de l’Energia, un òrgan que penja del Consell Comarcal i que va començar a funcionar fa uns mesos amb una desena de municipis adherits.

És cert que a la comarca no hi ha unanimitat pel que fa al desplegament de les energies renovables, però «és una tendència majoritària que tenen alguns municipis i és un model que genera interès i creiem que han de funcionar perquè són accions que revertiran en l’estalvi dels pobles», explica al Diari la consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura, Carme Ferrer.

La idea d’aquesta agència és gestionar tot allò que fa referència a la transició energètica de la comarca i «crear sensibilitats envers les energies renovables i arribar a un consens per veure com despleguem les accions programades», assegura. Precisament, «Rocafort de Queralt és un exemple de municipi que està aplicant aquestes polítiques de sobirania energètica», diu Ferrer.

Comentarios
Multimedia Diari