Roger Torrent denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna “injusta” de Forcadell

El president del Parlament demana “recosir” la unitat per traslladar als ciutadans l’agenda política del nou cicle

15 octubre 2019 17:21 | Actualizado a 15 octubre 2019 17:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president del Parlament, Roger Torrent, denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna de l’expresidenta Carme Forcadell a onze anys i mig de presó per sedició. Segons ha explicat Torrent aquest dimarts a la tarda després de reunir-se amb Forcadell a Mas d’Enric, l’objectiu és interpel·lar el conjunt del parlamentarisme perquè defensi “els fonaments de la democràcia” ja que l’expresidenta l’han condemnat de forma “flagrant” i “injusta” per haver permès “un debat parlamentari”. Torrent ha afegit que també s’adreçaran als més de 500 diputats i exdiputats que en el seu moment ja van exigir l’alliberament de Forcadell i que reprendrà la seva agenda internacional amb organismes que defensen els drets fonamentals.

El president del Parlament ha explicat que Carme Forcadell es manté “forta, serena i determinada” malgrat que viu unes circumstàncies “injustes i dures”. Torrent ha denunciat que el Suprem ha sentenciat a onze anys i mig de presó a la presidenta d’un parlament democràtic “per haver permès un debat parlamentari, que els grups s’expressessin i que els diputats parlessin”.

Per aquest motiu, Torrent ha anunciat que denunciaran la situació al conjunt de cambres legislatives europees i als més de 500 parlamentaris que van demanar l’alliberament de Forcadell. El president del Parlament s’hi adreçarà per carta a partir d’aquest dimecres per a explicar una situació “extremadament preocupant des d’un punt de vista democràtic i de drets i llibertats fonamentals”.

“No pot ser de cap manera que per un debat parlamentari i per haver donat veu als representants de Catalunya estigui entre reixes. Ho denunciarem a nivell internacional perquè és una qüestió del conjunt de tot el parlamentarisme defensar els fonaments de la democràcia”, ha subratllat. A més, Torrent ha avançat que reprendrà l’agenda internacional per mantenir contacte “amb institucions i organismes que defensen els drets fonamentals a nivell internacional”.

Confiança en la unitat

Preguntat per la reclamació d’unitat als partits després de la sentència, Roger Torrent ha opinat que hi ha més unitat estratègica de la que saben mostrar i explicar, però ha admès que cal fer autocrítica i que han d’explicar-se millor. Tot i això, ha garantit que la majoria parlamentària que conformen els partits independentistes tenen la voluntat “ferma i evident” de “cosir” la unitat estratègica i traslladar als ciutadans quina és l’agenda política per encarar el nou cicle després de la sentència.

El president del Parlament també ha advertit que la sentència del Tribunal Suprem “afecta i posa davant el mirall al conjunt dels demòcrates” i no tan sols als independentistes. “Ens interpel·la a tots perquè va en contra dels propis fonaments de la democràcia i som el conjunt de demòcrates els que hi hem de respondre perquè la sentència obre la porta a considerar sedició qualsevol mobilització”, ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari