Salut obre un expedient informatiu per la mort del pacient que va patir un infart

La família de l'home estudia emprendre accions legals i reclama que el servei d'hemodinàmica de l'hospital tarragoní obri les 24 hores del dia

19 mayo 2017 23:47 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Salut ha obert un expedient informatiu per estudiar el cas d'un tarragoní de 76 anys que va morir el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge, després de ser atès d'un infart a l'Hospital Joan XXIII. L'home va ingressar al centre tarragoní sobre les set i, després d'atendre'l, els metges van decidir evacuar-lo a Bellvitge perquè el servei d'hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat. La vídua, Maria Victòria Viu, ha explicat a l'ACN que estudia emprendre accions legals i reclama l'obertura permanent del servei d'hemodinàmica. Actualment, la unitat obre de vuit del matí a vuit del vespre, tot i que al llarg d'aquest any l'horari es podria ampliar a les 24 hores, segons Salut.

El 25 de desembre, Enrique Gheron, un conegut farmacèutic del barri de Torreforta, va acudir juntament amb la seva esposa al servei d'Urgències de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona amb un fort dolor. Segons ha explicat la dona, Maria Victòria Viu, van arribar al centre a les 19:06 i els metges els van atendre "de luxe" i amb molt d'afecte. Després d'explorar el pacient, el doctor va comunicar a la dona que el seu marit estava patint un infart i que, com que la unitat d'Hemodinàmica ja havia tancat -el servei finalitza a les vuit del vespre-, l'havien de traslladar en una ambulància medicalitzada a l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat.

Viu ha relatat que va pujar a un taxi en direcció a Bellvitge, ja que no podia acompanyar el seu marit a l'ambulància. Al cap d'una estona, però, la van trucar perquè tornés a Tarragona, ja que el seu marit havia patit una crisi a mig camí. "Em van haver d'ingressar perquè vaig patir una pujada de tensió i després em van dir que l'havien tornat a estabilitzar i que el tornaven a traslladar a Bellvitge per segona vegada, cap a les 21:55. Durant el segon trasllat, el meu marit va morir a l'alçada del Vendrell, cap a les 22:52", ha lamentat. Segons la dona, "el problema va ser el temps", ja que en aquests casos greus es disposa de 120 minuts per a realitzar una angioplàstia primària al pacient infartat.

"Es va perdre molt de temps en el trasllat i no sabem si s'hauria pogut salvar la seva vida si el servei hagués estat obert, ni tampoc la d'altres persones que estan patint el mateix problema. Demano que tinguin obert el servei durant les 24 hores perquè no torni a passar", ha reclamat. Maria Victòria Viu s'ha mostrat molt agraïda per "la humanitat i la lluita" de l'equip mèdic i de tot el personal sanitari que els va atendre a Joan XXIII. "Són boníssims, però els falten mitjans per a atendre les persones", ha destacat.

La vídua s'ha adreçat aquest dimecres al centre i ha presentat un escrit d'agraïment al personal sanitari. També ha reclamat un informe on es recull la cronologia dels fets. Viu no descarta emprendre accions legals o altres tipus de mesures contra el Departament de Salut. "Tot allò que pugui fer perquè la planta romangui oberta, ho faré. Evidentment les decisions que prengui ara no les puc dir, perquè encara no em trobo amb la força per tirar-ho endavant tan ràpid, però no vull que quedi així", ha advertit.

 

Expedient informatiu de Salut

El director dels Serveis Territorials de Salut, Josep Mercadé, ha avançat que el Departament va obrir dilluns un expedient informatiu per tal de conèixer "tots els passos" que es van seguir en l'atenció a aquest pacient. Mercadé, que ha traslladat públicament el seu condol a la família de la víctima, ha valorat que es tractava d'un cas "greu" en un pacient "de certa edat", que caldrà analitzar quan s'hagin recopilat totes les dades i detallat els tractaments aplicats a l'home. El director de Salut ha recordat també que un infart és "una patologia greu que de vegades no es presenta de la manera típica i fa difícil que es pugui reconèixer bé".

Josep Mercadé ha recordat que la unitat d'Hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII es va posar en marxa l'any 2009 en horari de vuit del matí a cinc de la tarda els dies laborables i que, el 2012, "en ple període d'ajust pressupostari", es va decidir ampliar el temps d'atenció a tots els dies de l'any entre les vuit del matí i les vuit del vespre. "Estem treballant perquè la unitat pugui obrir durant les 24 hores dins d'aquest primer semestre del 2015", ha insistit. Segons Salut, el servei atén uns 250 casos anuals, mentre que entre 70 i 80 pacients encara s'han de derivar cada any a Bellvitge perquè la unitat tarragonina ja no funciona.

 

Les restriccions horàries també es produeixen a Lleida i Girona

Les primeres dues hores són clau en els pacients que pateixen un infart de miocardi agut i la mortalitat en aquest tipus de patologia baixa de manera dràstica quan poden fer una angioplàstia urgent al pacient. Es tracta d'una tècnica que fan a les unitats d'hemodinàmica del hospitals i que consisteix en desobstruir alguna artèria del cor. Als pacients que pateixen un infart quan la unitat d'hemodinàmica del seu hospital més proper està tancat, els han de traslladar d'urgència a Barcelona. L'obertura parcial d'aquest servei també es dóna, com al Joan XXIII, als hospitals Josep Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida.

 

Els sindicats reclamen les 24 hores d'hemodinàmica

La delegada sindical de la CGT a la Junta Personal de l'Hospital Joan XXIII, Conchi de Tera, ha recordat que des del 2012 han recollit prop de 17.000 signatures reclamant el servei ininterromput d'hemodinàmica al centre tarragoní. "Sense l'ampliació d'horari, deixem d'atendre el 58% d'infarts amb elevació ST i molts tenen conseqüències mortals", ha advertit en declaracions a l'ACN. "Podem tenir un protocol molt maco, però des de l'últim poble de la província no hi ha temps per cobrir els 120 minuts i menys si aquí estem tancats i hem de derivar els pacients a Barcelona, com en aquest cas", ha lamentat.

 

El cas arribarà al Parlament

ICV-EUiA ja ha anunciat que farà arribar el cas al Parlament sobre la mort d'aquest veí de Tarragona. La diputada Hortènsia Grau demanarà explicacions al Govern, en seu parlamentària, i ha recordat que la seva formació va presentar una proposta de resolució, fa gairebé dos anys, on ja es reclamava l'obertura del servei d'hemodinàmica les 24 hores del dia, i que va ser rebutjada per CiU. "Cal que el Govern comparegui i doni explicacions. Reclamem que assumeixin la seva responsabilitat", ha assegurat Grau.

El cas d'aquest veí de Tarragona es va destapar dilluns arran la denúncia de l'associació Mare Terra i la Coordinadora d'Entitats de Tarragona que van alertar que casos com aquest es poden evitar si el pacient se l'atengués al mateix Hospital Joan XXIII.

Comentarios
Multimedia Diari