Sant Jordi lluitacontra el nou drac

La gran festa alternativa del llibre i de la rosa de la setmana vinent s’afronta amb prudència, més com una mesura de suport a les llibreries i amb la vista posada en la futura celebració del 23 de juliol

17 abril 2020 07:10 | Actualizado a 17 abril 2020 07:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Diada d’enguany, que no podrà ser, està obligant al sector del llibre a reinventar-se pocs dies abans del Sant Jordi virtual, una celebració que es fa, sobretot, per mantenir l’esperit de l’efemèride i per intentar pal·liar el cop de moltes llibreries i editorials amb l’objectiu que puguin tornar a obrir les portes un cop acabat el confinament per la Covid-19.

En aquest sentit han sorgit algunes iniciatives, l’última de les quals la de Comanegra, a la que, a hores d’ara ja s’han sumat set editorials independents. «El que fem és el que fan els italians. Consisteix a posar el nostre web (comanegra.com) al servei de les llibreries», explica Joan Sala, director editorial de Comanegra.

Així, la iniciativa convida els lectors i lectores a entrar a la seva parada virtual, on poden comprar qualsevol llibre de l’editorial, alhora que s’adopta una llibreria de proximitat. No obstant això, amb una petita diferència amb els italians. «Allà és l’editorial qui decideix quines llibreries adopta. I nosaltres possibilitem que el lector triï l’establiment, de manera que és l’usuari el que ens diu a quina llibreria vol que nosaltres cedim el 30% de la venda», revela Sala. De la mateixa manera, és el lector qui escull si vol rebre els llibres ara o quan s’acabi el confinament. «Fins i tot si les novetats d’enguany es volen signades, les podem enviar un cop nosaltres ens puguem veure amb els escriptors perquè ens les signin», apunta el director de Comanegra.

L’arrancada de la campanya ‘Adopta una llibreria’ ha estat tot un èxit, de tal manera que ja s’hi han sumat set editorials independents, entre les quals Adesiara, Fragmenta, Fonoll, Sidillà, Apostroph, Obscura i Trípode.

És una bona manera de seguir la tradició d’aquest 23 d’abril. A més a més, moltes llibreries posen facilitats per poder sorprendre amb una història o bé la setmana vinent o un cop acabin les restriccions. I aquest és precisament un dels punts de debat d’aquest Sant Jordi virtual. A saber, les discrepàncies entre els que defensen que no és necessari posar en risc a ningú i, per contra, els que sostenen que el repartiment es pot fer amb totes les garanties de seguretat. I va ser precisament Comanegra qui va publicar un manifest apel·lant a la llibertat de cadascú. «Considero que el client és una persona adulta amb capacitat plena per decidir si vol un sistema o un altre», assenyala Sala. «La persona que prepara les comandes treballa sola, no té contacte amb ningú més. Després ve l’encarregat de recollir-les. Està tot molt controlat. No només pensant en nosaltres sinó en qui ho hagi de rebre», il·lustra.

En aquesta línia, una quarantena d’editorials independents han fet aquests dies una crida a desconfinar llibres com a únic tallafoc possible contra una catàstrofe anunciada. Sota el lema #DesconfinemElsLlibres insten a comprar títols per mitigar els estralls que se’n puguin derivar de l’aturada. Entre elles, el 9 Grup Editorial amb els segells Angle Editorial, Bindi Books, Capital Books, Cossetània Edicions i Eumo Editorial. «Donarem tot el suport a les llibreries, dins de les nostres possibilitats, tant a les que enviïn els llibres ara com a les que diuen que hi vagin a recollir-los després», destacà Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial. Un suport que va acompanyat també d’una sèrie d’accions.

La primera d’aquestes propostes és un vídeo de felicitació de Sant Jordi (youtu.be//acKKnF55oUY). Així mateix, a partir de dilluns vinent, publicarà vídeos en línia amb els seus autors explicant les novetats que, d’alguna manera, supliran totes les presentacions que han hagut de ser ajornades. Quant al futur immediat, tots dos editors coincideixen a adaptar el calendari i retardar fins a la campanya de tardor molts dels volums previstos per a aquesta primavera. «Apel·lo al seny. No fem més dolent l’any traient tot el que pensàvem treure. Siguem una mica tots conscients de que farem menys llibres dels que faríem un any normal», subratlla Sala.

Però mentrestant, ara es poden encarregar infinites històries, viatges que poden convertir-se en muntanyes russes plenes de sotracs amb una allau d’emocions i veritable por que s’acabin, com bé apunta el vídeo de felicitació de 9 Grup Editorial.

Comentarios
Multimedia Diari