Santa Coloma de Queralt marida sardanes i romescada popular

La localitat va acollir dissabte el 20è Aplec sardanista i la 22a edició de la tradicional celebració gastronòmica

19 mayo 2017 22:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És una diada consolidada i esperada a Santa Coloma de Queralt, i en molts pobles del voltant, a més per doble motiu: la Romescada Popular que dissabte va celebrar la 22a edició i el 20è Aplec de Sardanes. Nostra dansa es va donar les mans amb un ranxo típic de la localitat com és el remesco colomí que, amb èxit, es va celebrar dissabte a la vila comtal.

L’Associació Amics del Romesco és la responsable directa de l’exitosa continuïtat d’una iniciativa que ja s’ha convertit en un tret identitari en el marc del calendari festiu de la localitat, la qual compta amb el suport i complicitat dels comerços de la vila i del mateix Ajuntament.

El termòmetre registrava 31 graus, a les sis de la tarda d’ahir, quan arrencava la trobada sardanista a la plaça Major, dividida entre sol i ombra, per acollir les rotllanes dels amants de la sardana; gent del poble i també vinguts de diferents indrets, atrets per la singularitat de la cita sardanista que es viu a Santa Coloma.

Dues cobles, la Ciutat de Cornellà i la Maricel van ser les encarregadas d’interpretar fins a cinc sardanes cadascuna i, com no podia faltar, es va ballar, entremig, la sardana Romesco Colomí, del mestre Joan Lázaro, amb les dues cobles a l’uníson, ballada per més de 300 sardanistes.

Acabades les sardanes va ser el moment de donar inici al Concurs de Romesco, en el qual van participar set concursants en la categoria adults, i tres d’infantils. L’organització els va facilitar 200 grams de bacallà per a grup o concursant individual, «com a ingredient bàsic del remesco colomí, a partir del qual la porta queda oberta a la creativitat», comentava Carles Roca, portaveu de l’entitat impulsora de la festa.

Del concurs en resultà guanyador el tàndem format per Frederic Vallbona i Ricard Gallard, mentre que el premiat en la categoria infantil va ser el grup el Bigotis.

900 persones a taula

En arribar les nou del vespre, la plaça Major es va convertir en el gran menjador, per acomodar les ben preparades taules, fins a 900 persones, disposades a fruir del romesco colomí que s’estava coent a les cassoles dels cuiners i cuineres dels Amics del Romesco. La flaire que desprenia la cocció era el millor estímul per començar a fer boca.

Un total de 200 quilos de bacallà van ser necessaris per fer callar la gana. I és que el romesco colomí «té una elaboració i sabor especial», recordava en Carles Roca. Amb el bacallà dessalat i cuit, el romesco s’elabora a base d’una picada d’ametlles i avellanes, bitxo, alls de Belltall i carquinyolis de les pastisseries colomines, la clau, i el farcellet d’herbes aromàtiques. El ranxo duia d’acompanyament l’amanida, fruita de postres i el pastís colomí, que té l’ametlla i la farina com a principals ingredients. Un pastís «especial per la festa», diu en Roca.

Comentarios
Multimedia Diari