Santa Úrsula: el derbi vallenc amb més emoció

La diada de santa ursula ha començat un pel mes tard de l’hora prevista

21 octubre 2018 11:26 | Actualizado a 22 octubre 2018 10:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La diada de Santa Úrsula ha començat un pel més tard de l'hora prevista, amb el cant dels segadors i la desplegada d'una estelada que ha recorregut tota la plaça del blat. Enguany, la joves han sigut els encarregats d'obrir la diada de Santa Úrsula.

La Colla Joves han escollit el 4de9 sense folre com a castell de sortida, estructura que van descarregar la setmana passada al Vendrell després de 5 anys sense fer-ho. Amb un peu desmuntat per males mides, la Joves l'ha enlairat i el castell en tot moment es mostrava nerviós. Amb una carregada èpica, els diables vermells l'han hagut de defensar al pis de quints cap abaix.

La Vella, com a resposta, ha triat també el 4de9 sense folre, castell que enguany fins fa una setmana, havien estat els únics en aconseguir-lo aquesta temporada. Encara que estiguem acostumats a veure uns quatres rosats que freguen la perfecció, la plaça del Blat té aquest punt de pressió afegida. Avui, el quatre s'ha hagut de defensar més del compte però l'han pogut controlar en tot moment i l'han pogut descarregar. de defensar més del compte però l'han pogut controlar en tot moment i l'han pogut descarregar.

Segona ronda

A segona ronda, la Joves ha optat pel seu castell estrella, el 2de8 sense folre. El castell ha pujat tranquil però en el moment de la col·locada de l'acotxador, el castell ha començat a tremolar amb excés i en el moment de la passada de l'enxaneta, que ha pujat bastant tard, el castell s'ha acabat trencant als pisos superiors.

Just després de la Joves, ha arribat un dels plats forts de la diada. S'especulava sobre l'atac del 2de9 amb folre dels rosats, que l'havien estat treballant aquestes darreres setmanes. Al final doncs, sembla que els d'Albert Martínez han decidit que si, que avui era el dia i han muntat la pinya del 2 d'esenmanillat. Amb un folre bastant gros, ja que al cap i a la fi, és aguantar un 2de8 sense folre sobre un folre, perquè s'entengui, l'estructura ha anat amunt. El castell pujava bé, però amb l'entrada dels dosos ha començat a remenar massa i ja amb l'acotxador col·locat i l'enxaneta arribant a dalt de tot, la rengla que mirava a l'ajuntament no ha pogut parar les sacsejades que baixaven i el castell s'ha trencat.

La Vella no ha dubtat i valent-se que el 2de9 amb folre ha sigut intent, hi han tornat. En un principi la idea era fer el 2de8 sense folre però a últim moment han optat pel 3de10 amb folre i manilles. L'estructura ha pujat també nerviosa i les manilles no han pogut treballar amb comoditat en cap moment. Amb tota la canalla ja pujant, el quart de la dreta sembla que no estava del tot còmode i fins i tot es creu que l'hi havia marxat un peu. Així doncs, han decidit desmuntar el castell per evitar una desafortunada caiguda.

Tercera ronda

A tercera ronda arribava l'altre plat fort de la diada. Durant tota la temporada s'havia esperat aquest moment: El moment de l'atac a l'inèdit 3de9 sense folre per part de la Joves de Valls. Quan els segons s'han col·locat la plaça ha aplaudit per l'intent d'aquest tros de castell. Amb els terços col·locats, semblava que el castell estava girat i han decidit fer un peu desmuntat, ja que la característica d'un 3, és que els components de cada pis han de tenir la mida perfecte, ja que aquesta estructura es tendeix a girar quan puja la canalla i si es perd la mida, el castell és quan acostuma a caure. 

La joves sap a què s'enfronta i prefereix anar a assegurar, i amb un castell d'aquestes característiques és el millor que es pot fer, per tornar-hi després. Després d'un segon peu desmuntat, a la tercera anava la vençuda i el castell s'ha enlairat. Moment històric a la plaça del Blat, que quan han sonat gralles, la sensació a plaça era que ningú respirava, davant del gran moment que s'estava a punt de viure.

El castell presentava garanties però aquest castell, que a l'assaig hi havia col·locat dosos en vàries ocasions, comença quan tota la canalla es tira amunt. Quan l'enxaneta ha començat a enfilar el castell ha començat a tremolar però era una cosa previsible. Amb dosos ja a l'esquena de sisens han decidit tirar a baix per evitar una caiguda desafortunada. El castell l'han pogut desmuntar sense cap incident i hi ha tornat de nou.

Aquesta vegada però, l'intent del 3de9 sense folre, que ha pujat més decidit que els altres, ha arribat fins al mateix lloc que l'altre i fins i tot aquesta vegada, els dosos estaven a punt d'entrar, però hi ha hagut una rebrincada al pis de quarts que ha fet baixar la canalla i aquesta vegada el tres s'ha acabat trencant.

La colla Vella a falta de completar encara dos castells, ha escollit el 3de9 sense folre. Encara que era un castell que tenien al programa, no sonava tant que el fessin, tal com sí que era sabut que la Joves el faria. El castell ha pujat a la primera i tot i tenir una tremolor constant a tots els pisos, semblava que per un moment l'hi farien l'aleta però amb els dosos col·locats i l'acotxador a punt de remuntar, l'enxaneta ha tirat enrere i el terç de l'esquerra s'ha torçat d'espatlles i el castell ha acabat trencant-se.

La Vella, ja en ronda de repetició de la tercera ronda, ha preferit sortir de plaça amb el 3de9 amb folre, castell que tenen apamat. Tot i això, el castell s'ha mostrat nerviós i les mides d'alçada entre els components de cada pis no eren les correctes, sumat al cansament acumulat i les diferents caigudes durant la diada, ha fet treballar més del compte a tots els castellers de la colla. Finalment però, després d'una bona estona, s'ha vist l'aleta i descarregar un castell a la diada.

La Joves ha anat cap a la ronda de pilars i ha descartat el pilar de 7 folrat inicial però ha completat la diada amb un solvent pilar de 6, que ha valgut l'ovació dels aficionats de la colla. A l'altra banda de la plaça, la Vella ha escollit el mateix pilar que els vermells, que l'han completat sense cap mena de problema.

Comentarios
Multimedia Diari