Santa Úrsula, malgrat tot

Arrenca la fira. Valls dona el tret de sortida a cinc dies de celebració apostant per la cultura i pel fet casteller

21 octubre 2020 09:40 | Actualizado a 21 octubre 2020 09:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Semblava que el temps no acompanyaria, doncs la pluja amenaçava amb fer acte de presència dimarts al migdia a la plaça del Blat. El km 0 del món casteller va ser escenari del tret de sortida de la Fira de Santa Úrsula de Valls, amb una arrencada que es va fer amb la presència de l’alcaldessa, Dolors Farré, i els representats de les dues colles castelleres vallenques. Finalment, els núvols van donar una treva i l’acte es va celebrar. Semblava una metàfora de la situació actual on la Covid-19 ha amenaçat amb trucar els actes i festes d’arreu, però en el cas de Valls no ho ha aconseguit, ja que Santa Úrsula tirarà endavant, malgrat tots els malgrats, amb una aposta clara per demostrar que, amb mesures, també es pot fer cultura.

A la capital de l’Alt Camp li esperen cinc dies on es conviurà amb l’obligat contrast de respirar l’essència castellera gràcies a les activitats preparades i alhora sentir l’enyorança de no poder fer castells a plaça. I més, després de carregar l’espectacular 3 de 9 sense folre que va fer vibrar la plaça del Blat fa un any i que van assolir les dues colles vallenques. Aquell majestuós castell es recorda ara de forma estàtica amb dues fotografies en unes lones gegants a la façana de l’ajuntament.

Els representants dels Xiquets de Valls tenien molt clar durant l’arrencada de dimarts que aquesta Santa Úrsula no serà el mateix, però alhora van reivindicar que se segueixi apostant pel fet casteller com una part integrada a la cultura. «Serà dur no fer castells enguany, però ens hem de resignar i demanar que al pla de represa del sector cultural també s’incloguin els castells», deia Albert Pedret, president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

«Estem tristos per no poder estar a plaça, però almenys que en aquesta fira es respirin els castells i se’n parli, tenim moltes ganes de poder tornar», afegia Roger Estil·les, president de la Colla Joves Xiquets de Valls. Tot i que la situació actual és d’incertesa i com deia Estil·les, té un punt de tristor, Valls ha programat una fira per posar un contrapunt a aquest sentiment, per aportar una gota d’optimisme i recordar que la gent té ganes de fer coses, encara que no es puguin fer com abans i s’hagin d’adaptar a les circumstàncies. S’ha demostrat amb la rapidesa en que s’han exhaurit les entrades per moltes de les activitats programades. Tot i això, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, va demanar als ciutadans «responsabilitat i que se segueixin els protocols».

Sens dubte, serà una Santa Úrsula diferent, amb actes marcats per les mesures de seguretat, amb la dualitat de poder copsar l’ambient casteller però sense castells, on s’haurà de gaudir del caliu de la cultura popular amb distància.

El fet casteller estarà present a la fira d’una manera més pausada, gràcies a les projeccions de cinema amb temàtica castellera, algunes gairebé centenàries, que s’han inclòs en la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic.

Amb el nom de la copatrona

Per cert, també es va viure un dels actes que marca l’inici de la fira amb la recepció a les dones que porten el nom de la copatrona de Valls. Actualment hi ha 10 Úrsules empadronades a la ciutat, 5 de les quals van assistir a l’acte a l’Ajuntament i van posar de manifest que el nom d’Úrsula se segueix posant a la capital de l’Alt Camp, ja que la majoria de les assistents eren molt joves. Van formar part de la recepció Úrsula Gonzalez Nicolás, de 34 anys; Úrsula Isern Sugrañes, de 12 anys; Úrsula Lluveras Cano, de 9 anys; Úrsula Palau Fernandez, de 13 anys i Úrsula Soler Monfort, de 3 anys. Aquesta última, és la més jove que hi ha a Valls. La més gran, que no va poder venir, es diu Úrsula Jové Batalla i té 81 anys.

Comentarios
Multimedia Diari