Sardanes: 40 anys de competició i treball en equip a Tarragona

L’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa ha guanyat una llarga llista de campionats de Catalunya durant el seu recorregut

13 septiembre 2019 12:40 | Actualizado a 13 septiembre 2019 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb desenes de competicions guanyades i activitats d’èxit, l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa s’endinsa a la celebració dels seus 40 anys amb una festa inèdita. I és que des del grup, han organitzat una sèrie d’actes repartits per tot l’any 2019 per celebrar aquesta data, en els quals el mes de Santa Tecla no queda desemparat. La programació especial va començar al mes gener amb l’espectacle ‘Llums, música... acció!’, que va aplegar més de 500 persones al Teatre de Tarragona. «Va ser un acte realment bonic, potser el més gran que hem fet fins ara», diu el president de l’Agrupació, Alfred Abat.

D’entre les activitats ja fetes, en destaquen la del mes d’abril, quan la colla juvenil va participar en la trobada folklòrica de cultura catalana, l’aplec internacional, que va celebrar-se a Copenhagen. També va tenir ressò l’’Envoltem la Catedral’ que van fer al juny, creant una enorme anella de sardanes al voltant de gran Catedral de Tarragona. «Un acte molt massiu i alegre», explica Abat.

Amb ganes de moure la ciutat amb activitats més enllà de la sardana, els agrada participar i organitzar actes oberts a tota la població, com ara les colònies per infants que mouen a finals d’estiu.

Ara, el proper acte que organitzen és el ‘40 anys en 40 fotos’, una exposició «preparada amb molt d’amor», segons explica el president, i que intenta plasmar tot allò que han viscut durant aquest llarg període de temps. S’inaugurarà avui divendres i estarà disponible fins el dia 30 a l’antiga audiència.

L’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa neix l’any 1979 a partir d’un grup d’amics amb ganes de competir, i funden la primera colla del grup. «Tot surt arrel de que l’any 73 Tarragona va ser Ciutat Pubilla de la Sardana, i va crear moviment», explica Abat. Des del 1980 que van començar a competir, han anat apareixent tots els grups que formen part ara de l’agrupació: la colla alevina, la infantil, la juvenil, la gran i la veterana.

“De les més potents del país”

A partir d’aquí, han guanyat desenes de competicions. Ara estan concentrats en el campionat de Catalunya en els grups infantil, juvenil i veterà, i en els campionats territorials provincials amb tots cinc. Des del 2000 han guanyat més de 20 campionats de Catalunya amb els diferents grups. «Som dels més potents del país», explica el president, que assegura que a nivell competitiu són molt coneguts en aquest campionat, que se celebra de maig a novembre.

La franja d’edats abraça des dels cinc anys fins als 70, i tot i així, se senten molt cohesionats entre tots. La competitivitat és un concepte molt lligat a l’associació, però no necessàriament negatiu. «El valor n’implica d’altres, com l’assistència als assajos, el treball en equip, saber prendre decisions...», explica el president, que comenta que no volen relacionar-lo amb cap exigència forçada.

Pel que fa als més petits, intenten fomentar-los valors que després poden aplicar al seu recorregut vital, com «la competició sana, el treball en equip, que la feina ben feta té la teva recompensa, i que arribes a l’èxit a través de l’esforç», comenta Abat.

El concepte que més destaquen dels seus grups és que «és un espai obert a tothom: tenim gent de totes les procedències, edats, nivells socials, nivells de dansa...», explica Abat, mentre assegura que «més que formar bons balladors, volem formar bona gent». Conviden a tothom a assistir a l’assaig obert que faran demà, per a que tots aquells interessats vegin el que fan.

L’Associació ha treballat molt fins a arribar a la xifra dels 40: «Estem en un moment molt bo a nivell de competició, a nivell social... per nosaltres és un gran èxit», explica Abat.

Comentarios
Multimedia Diari