Sarral celebra els 100 anys del primer taller d’alabastre a la vila

Diversos actes commemoraran al llarg del 2017 l’inici d’una activitat industrial que va permetre el desenvolupament econòmic del municipi i la seva presència en l’àmbit internacional

19 mayo 2017 16:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant aquest any 2017, Sarral commemorarà el centenari de la instal·lació a la vila del primer taller dedicat a l’elaboració de productes artístics, decoratius i d’artesania d’alabastre, una varietat de guix translúcida. L’activitat va prosperar durant tot el segle XX convertint-se en el gran dinamitzador econòmic i cultural d’aquest petit municipi de la Conca de Barberà d’actualment poc més de 1.500 habitants.

Per rememorar aquell punt d’inflexió que portà la vila a tenir presència internacional, Sarral ha declarat el 2017 ‘Any Alabastre’ durant el qual es realitzaran diverses activitats tant dins el mateix poble com a altres ciutats com Tarragona o Barcelona.

L’objectiu de tot plegat és reivindicar Sarral com a capital de l’alabastre a escala nacional, així com promocionar aquesta indústria, de la qual encara resten cinc tallers en funcionament, lluny dels 20 que van arribar a funcionar entre els anys 60 i 80 del segle passat.

El programa encara s’ha d’acabar de concretar, però ara per ara es preveu que aquest mes de març s’enceti el centenari amb una xerrada sobre l’evolució històrica de l’alabastre de Sarral durant els segles XVI, XVII i XVIII. Les activitats continuarien al maig amb una trobada d’Instagramers, mentre que al juliol s’elaboraria una obra d’alabastre col·lectiva per part dels veïns de Sarral. Com a acte central, al mateix mes de juliol es retrà homenatge als antics treballadors i persones vinculades al món de l’alabastre. L’any es completaria amb exposicions, xerrades i visites guiades pel municipi i el Museu de l’Alabastre de Sarral.

D’altra banda, l’Any Alabastre ja disposa de cartell. Ha estat realitzat per Àlvar Calvet, Llicenciat en Belles Arts per la UB, titulat superior en disseny gràfic per l’EADT i que entre 1972 i 1977 visqué a Sarral. El treball representa de forma sintètica els 100 anys de la instal·lació del primer taller d’alabastre a la població en una imatge que a través de punts es representen els tallers encara actius (en color vermell) i els que ja no existeixen (en blau).

L’Any Alabastre està organitzat per l’Ajuntament de Sarral, diferents entitats i associacions, membres de la societat civil local i les empreses dedicades a la indústria de l’alabastre que s’han agrupat en una comissió per preparar tot el seguit d’actes.

Comentarios
Multimedia Diari