Sarral: reivindicar l’alabastre i obrir nous camins

‘L’Any Alabastre 2017’ ha repercutit positivament a les empreses del sector que han tingut més moviment. El municipi clourà aquest dissabte l’efemèride

03 diciembre 2018 12:47 | Actualizado a 15 diciembre 2018 20:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Hem aconseguit reivindicar l’alabastre i obrir un camí cap a l’explotació de pedreres», manifesta el comissari de l’Any Alabastre, Damià Amoròs.I és que aquest dissabte el municipi clourà l’any Alabastre 2017 que ha commemorat el centenari de l’obertura del primer taller modern d’alabastre a Sarral.

«La indústria ha vist que ha d’innovar, hem recuperat la pedra de Sarral i tot això ha tingut una forta repercussió mediàtica», afegeix Damià Amoròs. Les empreses del sector han tingut més moviment i han incrementat les vendes arran del centenari, i s’han consolidat. El març del 2017 es va donar el tret de sortida, i des d’aquell moment han fet diferents exposicions a Montblanc, Tarragona i Barcelona per donar a conèixer l’alabastre a més d’altres actes.

El sector, que ha complert 100 anys de l’obertura del primer taller, viu un moment dolç, si bé lluny de l’època d’esplendor en què hi havia fins a una quarantena de negocis en marxa que donaven a feina a 600 treballadors.

Ara només en queden sis d’oberts, entre petits tallers, artesans i grans fàbriques.

Tots ells han hagut d’aplicar-se un ‘reset’ i superar aquells anys passats en què l’alabastre s’emprava bàsicament en figures decoratives i columnes il·luminades. L’empresa Alabastres Alfredo n’exporta al mercat americà i asiàtic, on es promou com a pedra de luxe per a l’arquitectura més minimalista.

«Aquest centenari ha servit per conèixer la història del sector i reivindicar els orígens», diu Rafa Tatay, gerent d’Alabastres Alfredo De l’alabastre se’n fan joies.«Aquí a Sarral en tenim tradició i seguirem endavant treballant amb aquesta pedra arrelada al municipi», detalla Mireia Magre, una jove sarralenca que fa joies i peces úniques d’alabastre.

Des de ben petita ha presenciat el seu pare treballar al taller. L’Isidre Magre s’encarrega del Museu de l’Alabastre. En les seves tres plantes es conserva la maquinària d’un antic taller de principis del segle XX, a peces que van anar a l’Exposició Universal de Barcelona, passant per figures insòlites, des d’un trenet en marxa a un cotxe de gairebé un metre de longitud.

Pau Moreno d’Alabart elabora bijuteria artesanal d’alabastre.«Fa un any que extraiem la pedra, des que ha començat el centenari i fem peces úniques i per ara la valoració és positiva», recalca Moreno qui afegeix que «la pedra de Sarral combina molt bé amb les peces, i anem a poc a poc».

L’Ajuntament vol crear una nova marca pròpia per atorgar prestigi a un alabastre que es caracteritza per unes vetes fosques que el fan únic. «Encara es treballa poc la pedra de Sarral, però aviat començarem», manifesta l’alcalde de Sarral, Josep Amill.

Exposició ‘Alabastre d’ara’

Fins a aquest dissabte es pot visitar l’exposició ‘Alabastre d’Ara’ a la sala Josep Puig Torné de l’Ajuntament del municipi. La mostra fa un repàs de les diferents activitats que s’han fet al llarg de l’any, a més de diferents peces dels tallers que hi ha actualment al municipi. 

«Després d’aquest any les indústries han tingut més moviment i la gent s’ha preocupat més», assegura Amill que destaca que «seguirem treballant, ja que és una indústria viva del poble i dóna feina a moltes persones». Sarral es planteja reobrir les antigues pedreres, en desús dels anys seixanta. Aquest estiu l’espai va acollir un concert de jazz. «A la primavera farem un altre concert a la pedrera», avança l’alcalde de Sarral.

Comentarios
Multimedia Diari