Sebastiano del Castillo serà una de les protagonistes de Santa Tecla

Després de gairebé un segle oblidat, Mulassa de Tarragona recupera aquest ball parlat que parla de les gestes d’una bandolera i que no es representava des de l’any 1929 

14 septiembre 2018 08:36 | Actualizado a 25 septiembre 2018 11:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany els balls parlats de Tarragona estan d’estrena. La cita inexcusable de Santa Tecla amb la tradició compta, en aquesta edició de 2018, amb una novetat que ja ha aixecat la curiositat i expectatives dels seguidors de les manifestacions més populars. Des de fa mesos, l’Associació Mulassa de Tarragona treballa per a tenir-ho tot a punt per a representar un nou ball parlat que s’afegeix a les propostes d’arrel tradicional. El grup treballa amb intensitat aquests darrers dies abans de la representació del recuperat ball parlat de Sebastiana del Castillo, que el públic podrà gaudir en un únic passi previst per al 18 de setembre, a les 20 hores, a la plaça de les Cols. Amb aquest acte, se certifica que el calendari festiu tarragoní recupera amb voluntat de continuïtat aquest ball parlat, que es va representar entre el 1850 i el 1929 i que ara, després de gairebé un segle en l’oblit, torna de nou als carrers de Tarragona. «El ball havia tingut molta popularitat fa anys i per aquest motiu vam decidir de recuperar-lo», explica el màxim responsable de la Mulassa de Tarragona, Ricard Garcia. 

L’any passat, coincidint amb el 30 aniversari de l’entitat, es va fer pública la intenció del col·lectiu de recuperar de l’oblit aquest ball parlat que, finalment, veurà la llum en pocs dies. «Vam pensar que seria interessant poder recuperar un ball parlat per a donar visibilitat a membres del grup que, segurmament, no poden visualitzar-se en altres activitats que duem a terme», aclareix Garcia, que no amaga que la feina que ha suposat retrobar-se amb un text tan antic i donar-li forma «ha estat el producte de moltes hores de feina». 

El text original se centra en una protagonista obligada per la seva família a amargar-se per impedir el casament amb el seu enamorat. Aquest fet planteja la seva evolucó com a bandolera, un gir que serveix perquè els integrants del ball parlat puguin parlar del paper de les dones en la societat actual. 

Què explica el text de Sebastiana del Castillo? El públic que el 18 de setembre pugui assistir a la representació s’enfrontarà al relat d’una bandolera amb força caràcter, segons detalla el text original que ens parla d’una noia obligada pels seus familiars a amagar-se perquè no es casés amb el noi que s’estimava. Segons conta la història, Sebastiana aconsegueix alliberar-se i es revenja, atemptant contra la seva família i, posteriorment, també contra el que havia de ser la seva parella. 

En aquesta ocasió, el text -que neix d’un romanç del segle XVIII- també comptarà amb al·lusions a l’actualitat i temes que preocupen a la societat del segle XXI. «Hem adaptat algunes parts del relat  original a realitats que ens afecten a tots i que marquen ell nostre dia a dia, com és el tracte cap a les dones encara no igualitari, ja que creiem que l’esperit de la història, que tracta d’una dona amb caràcter ho requereix», explica Garcia, que detalla que una de les bases per a iniciar la recuperació va ser el Treball de Recerca que, l’any 2012, va presentar l’estudiant Elisa Arévalo, que va ser el punt de partida per localitzar tant el relat original com la partitura. 

A partir del text i la música, també s’ha fet un treball d’adaptació i dramatització, tasques que han recaigut en les figures del periodista Enric García i el dramaturg Marc Chornet. En total, participen en el muntatge 22 actors que recreen diferents rols i equip de 8 músics. La durada de l’espectacle serà de mitja hora, en una proposta que té una forta càrrega coreogràfica. Tot plegat, suma mesos de treball a l’espera de la representació perfecta, una tasca que també ha suposat la recerca en les àrees del disseny i el vestuari, que també s’han desplaçat un segle enrere. «De moment no ens hem plantejat de fer més d’un passi, ni muntar una proposta que sigui itinerant», explica García, que manifesta la intenció de desmarcar aquesta proposta d’un altre dels balls parlats més coneguts de Tarragona, com és el de Dames i Vells, i, marcant la diferència entre les dues propostes, avança que «en aquest cas, els temes que tractarem no seran tan locals, ja que intentem fer realitat un enfocament més social, que enguany se centra sobretot en la situació actual de les dones en la nostra societat». 

La voluntat de La Mulassa és que la Sebastiana del Castillo sigui un espectacle amb vocació de continuïtat. «Els balls parlats són una manifestació més de la riquesa de la nostra cultura i, a més a més, eren molt populars perquè tenien una gran capacitat d’arribar al públic», certifica García.

De les característiques d’aquestes manifestacions se’n pot deduir una societat amb una gran capacitat estilística, però també irònica. El pròxim 18 de setembre podrem comprovar com ha viatjat a través del temps tot el pes de la tradició i com harmonitza amb l’actualitat dels tarragonins. 
 

Comentarios
Multimedia Diari