S'editen els primers pòsters de 'Rius de les Muntanyes de Prades'

La col·lecció pretén fomentar la conservació d'aquests ecosistemes fluvials a través de recomanacions

19 mayo 2017 23:51 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El riu Brugent, el Glorieta i la riera de la Selva ja compten amb un pòster de la col·lecció Rius de les Muntanyes de Prades, els tres primers que s’editen. Són uns fullets que es poden descarregar per Internet i on es fan recomanacions per salvaguardar aquests ecosistemes fluvials i on també s’identifiquen els diferents éssers vius que s’hi poden trobar.

L’objectiu de la col·lecció és la difusió de coneixement. Es tracta d’una acció de l’associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), una entitat sense ànim de lucre que treballa per la millora i la conservació dels hàbitats i la biodiversitat.

Rius de les Muntanyes de Prades s’emmarca en el programa de custòdia fluvial a les Muntanyes de Prades. Aquest és un espai protegit que, segons el CEN, durant la darrera dècada ha patit amenaces que posen en perill aquest ecosistema i la seva biodiversitat. Alguns d’aquests factors són les espècies exòtiques invasores, l’abocament de deixalles i aigües de rebuig i l’hiperfreqüentació.

En aquest sentit, l’objectiu del CEN és minimitzar els efectes negatius d’aquestes amenaces i desenvolupar estratègies per garantir la conservació dels espais naturals.

El programa inclou accions com la neteja de la llera fluvial, la millora de la qualitat de l’aigua, la formalització d’adopcions de trams fluvials amb escoles i col·lectius i acords de custòdia del territori amb ajuntaments i propietats particulars.

Fins al moment hi ha formalitzat acords amb set ajuntaments, com la Selva del Camp, Alcover, Mont-ral o Montblanc. A més, també es formalitzaran acords amb tres municipis més: Vilaverd, l’Espluga de Francolí i Capafonts.

El programa de custòdia del territori també compta amb l’acord de tres finques privades: Mas de Gomis, a Alcover; Centraleta del Glorieta, a Mont-ral, i el Mas de Joan Nas, a l’Albiol.

Una de les accions que s’està duent a terme des del CEN és, per exemple, la realització el Camí del Francolí, que resseguirà el traçat del riu des de Montblanc i fins a arribar al seu naixement, a l’Espluga de Francolí. S’ha agafat com a referent el Camí vora el Ter i l’objectiu és apropar la gent al riu.

La col·lecció Rius de les Muntanyes de Prades és una acció més que el CEN fa per apropar els ecosistemes fluvials i conscienciar la gent de la seva importància. Els pòsters es poden descarregar gratuïtament, tot i que des de l’entitat es diu: «Agrairem el suport a la nostra missió aportant 1 euro per cada descàrrega».

Comentarios
Multimedia Diari