Senan generarà la seva pròpia energia per abastir equipaments municipals

Amb aquest nou model es reduirà al mínim la despesa municipal de llum i s’aprofitarà l’estalvi per fer altres projectes

18 octubre 2020 18:20 | Actualizado a 19 octubre 2020 05:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els grans canvis poden començar des del lloc més petit que ens imaginem, tan minúscul com un poble amb una vintena d’habitants. Senan, a la Conca de Barberà, ha engegat un projecte que situa aquest micropoble en un lloc pioner pel que fa a la transició energètica. Explicat a grans trets: l’Ajuntament té previst ‘desconnectar-se’ de la xarxa elèctrica, per generar la seva pròpia energia per abastir els equipaments municipals. Amb aquesta mesura, a part d’apostar per l’autoconsum, es reduirà al mínim la factura de la llum i els diners que s’estalviïn es destinaran a altres projectes del poble.

«És un pas important, ja que els equipaments municipals faran autoconsum, ens alimentarem d’energia fotovoltaica i optimitzarem recursos, sense tenir despesa energètica al poble», explicava al Diari l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer. Aquesta iniciativa afecta l’enllumenat públic, l’abastament d’aigua o el punt TIC. El projecte compta amb la subvenció de la Diputació de Tarragona a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) que ha finançat el 89% de l’obra i la resta va a càrrec de l’Ajuntament.

Fa dies que els carrers de Senan compten amb la presència de màquines treballant per a fer realitat aquest model energètic, que podria estar instal·lat abans de Nadal. Les obres consten d’una petita conducció de cablejat per transportar l’energia a una zona de connexions, també es construirà una caseta on s’instal·laran 3 kw d’energia fotovoltaica «que sumats als que ja tenim són un total de 8 kw i amb això ens hem d’autoabastir», deia l’alcaldessa.

Camí de la transició energètica

Carme Ferrer es mostrava orgullosa d’haver iniciat aquest camí, ja que «si no ens fem la transició energètica nosaltres, ens la faran i no es tindran en compte les necessitats reals», deia.

En l’àmbit de la sostenibilitat, Senan ja porta una carrera de fons considerable. Aquest no és el primer projecte d’aquestes característiques que s’engega al municipi, ja que totes les polítiques energètiques que es fan remen en aquesta direcció. «Tenim una pèrgola fotovoltaica que injecta energia a la xarxa i els diners de la venda van destinats al pressupost municipal, estem al 72% de recollida selectiva, l’enllumenat és LED i també tenim una caldera de biomassa», explicava Ferrer. Amb aquests projectes consolidats, l’Ajuntament vol que serveixin per a fer pedagogia «perquè són viables i reverteixen a nivell municipal en l’estalvi de la facturació, la qual cosa dona més pressupost per al poble». A més, el nou projecte energètic, pot fer de trampolí per a assolir l’ojectiu més important que es marca l’Ajuntament: el repoblament. «Hem de millorar la connectivitat i la creació de feina al poble i incentivar que la gent vulgui venir a viure a Senan» i projectes com el de l’autoconsum contribueixen a aquesta projecció. «Això dona un valor afegit al lloc on vivim, estem creant un espai diferent on viure, donant valor al paisatge i al territori, estem estimant el nostre poble i això acaba tenint retorn».

Comentarios
Multimedia Diari