Senan ja beu aigua provinent de les Garrigues

El petit municipi de la Conca de Barberà ja disposa d’aigua potable i confia que ara se li obriran noves oportunitats

07 febrero 2019 11:29 | Actualizado a 07 febrero 2019 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El petit municipi de Senan (Conca de Barberà) que té 49 habitants censats –només 11 hi viuen– és l’únic poble de Tarragona que té aigua de les Garrigues, a més de l’Espluga Calba, a la província de Lleida. Des de fa uns mesos els veïns del municipi ja disposen d’aigua d’ús de boca. 

L’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, explica que «va arribar un moment que no passàvem la qualitat dels nitrats i sulfats que havia de tenir l’aigua. Al principi ens van tancar diferents projectes i llavors vam veure la possibilitat de la Mancomunitat de les Aigües de les Garrigues». 
El problema de l’aigua ve de lluny, els nitrats estan escampats pels camps que envolten el poble, una conseqüència de l’activitat agrícola de la zona, i els fertilitzants i els productes químics que s’havien utilitzat fins al moment. L’any 2007 Senan va proposar la connexió amb el canal Segarra-Garrigues a la Vall del Corb, però va ser desestimat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). 

Més tard, el 2014, van veure viable l’abastiment de l’aigua de les Garrigues i van entrar a la Mancomunitat de les Garrigues. El suport de l’ACA, el 2017. 

«La Núria Albà, l’exalcaldessa, va picar molta pedra per tal de tirar endavant el projecte, però li va faltar el finançament», recorda l’alcaldessa.
L’Espluga Calba es troba a 10 quilòmetres de Senan i el dipòsit que han construït, a 4 quilòmetres del poble. 

«Per a Senan tenir aigua potable suposa oportunitats i sobretot tranquil·litat per part dels veïns i l’Ajuntament. Ara generem menys residus plàstics i s’obre un ventall que fins ara teníem acotades pel simple fet de no tenir aigua potable amb unes garanties sanitàries», assegura Ferrer.  

A Senan hi ha una casa rural. «Hi ha gent que ho entén, però n’hi havia altres que no volien venir sabent que no teníem aigua potable. Tot i això, els ho explicàvem sempre abans de venir», afegeix.
A més, ara des de l’Ajuntament ha invertit diners -una part ha ajudat la Diputació amb el PAM- i s’està construint un local social amb un bar-restaurant, ja que fins ara no hi havia cap servei de restauració al poble, i es preveu que a l’estiu s’inauguri. 
L’alcaldessa confia que tenir aigua potable obrirà noves oportunitats. «Aquest fet pot generar llocs de treball aquí i més tranquil·litat amb unes garanties sanitàries», diu.
Ara els veïns del poble ja poden beure aigua de l’aixeta o cuinar-hi. Un fet que els ha millorat el seu dia a dia, ja que no caldrà que utilitzin aigua embotellada.

Dipòsit de 20 metres cúbics
L’actuació ha consistit en la construcció d’un dipòsit de 20 m3 i la conducció fins a la xarxa de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, ha tingut un cost de 170.155 euros, amb una subvenció de l’ACA de 154.211 euros. La Diputació de Tarragona va redactar el projecte.

Amb aquesta mesura, s’incrementa la garantia en el subministrament d’aigua d’aquesta localitat, que fins ara s’abastia únicament de dos pous sotmesos a una elevada vulnerabilitat, tant en quantitat com en qualitat. 

La connexió s’ha fet a l’altura del dipòsit de l’Espluga Calba, des d’on s’han traçat 5 quilòmetres de nova canonada fins a un nou dipòsit intermedi que s’ha construït al Pou del Mas de l’Hereu, al terme municipal de Senan. 

Des d’aquest punt es bomba l’aigua fins al dipòsit del municipi per a la seva posterior distribució cap als consumidors.

Comentarios
Multimedia Diari