Sense unió, unionisme

Als municipis és clau ser la força més votada per poder tenir l’alcaldia. L'independentisme, sense llista única, ho té molt complicat als grans ajuntaments

18 julio 2018 06:31 | Actualizado a 18 julio 2018 06:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si l’independentisme vol mantenir la seva hegemonia a les properes eleccions municipals, ha d’anar en una llista unitària. És cert que no perillen alcaldies com Reus i Valls –o les de la Conca de Barberà–, però si PDeCAT, ERC o CUP volen tenir la llista més votada als grans municipis i a la costa, la candidatura unitària és l’única possibilitat per evitar alcaldies del PSC o de Ciutadans. I qui es pensi que sóc un exagerat li recomano que miri els resultats de les eleccions del 21 de desembre.   

Segons la Llei Electoral, el ple escollirà com a alcalde «el regidor que lideri la llista que hagi obtingut el major nombre de vots populars». L’única forma d’evitar això és que la suma d’una alternativa aconsegueixi la majoria absoluta de regidors.

És a dir, que no n’hi ha prou amb sumar, per exemple, 13 representants independentistes a Reus o Tarragona –on el ple és de 27– si la força més votada és el PSC o Cs, ja que en aquest cas seria necessari tenir-ne 14.

Això és ciència-ficció als grans ajuntaments com Barcelona, Badalona, l’Hospitalet o Lleida. A Tarragona en sumen, per exemple, 9. En canvi, amb una llista unitària hi hauria opcions de ser la primera força al municipi.  

Em sorprèn el cop de porta que la CUP i ERC han donat a la Crida de Puigdemont. Ho han fet sense ni tan sols consultar les seves bases. En els propers mesos els partits hauran de decidir si aposten per fer un pas endavant i anar junts o si, al contrari, volen mantenir càrrecs i quotes en clau autonomista. Sense unitat d’acció, guanyarà l’unionisme. No hi ha pitjor cec que qui no hi vol veure.  

Comentarios
Multimedia Diari