Sergi Boada: «El consens és la clau per al nou hospital Joan XXIII»

Entrevista al president del Col·legi de Metges de Tarragona. «Més val tard que mai». «Volem que el nou equipament presti un gran servei als ciutadans
del territori, que el liderin els professionals sanitaris i que sigui sostenible mediambientalment»

26 septiembre 2021 06:20 | Actualizado a 26 septiembre 2021 07:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Servei Català de la Salut va informar fa setmanes de l’inici de la tramitació de la construcció del nou Joan XXIII. Quina seria la seva primera reflexió?

La nostra Junta de Govern està molt satisfeta per aquest anunci. És una notícia llargament esperada i necessària per al territori.

Es produeix en un moment en què el sector està al centre del debat.

Sí, és cert. Cal tenir bones i noves infraestructures, però també cal que el professional sanitari estigui ben incentivat, ben compensat per la tasca que fa. Durant la pandèmia hem demostrat que els professionals de diferents àmbits som capaços d’unir-nos i treballar transversalment. Per això, creiem que és molt important que els administradors no generin diferències entre els professionals sanitaris dotant de recursos a uns i deixant sense aquests a uns altres.

Vostès ho anaven reivindicant des de fa molt de temps, oi?

Sí. Sense cap mena de dubte és un dels projectes del sistema sanitari més necessari al territori.

El COMT ha pogut influir en aquesta decisió?

Seria molt agosarat respondre afirmativament. Al COMT tenim com un dels nostres objectius promoure tot el que calgui perquè aquest projecte tiri endavant. Però, sí m’atreveixo a dir que una de les característiques d’aquesta Junta de Govern és fer, no dir. Hem trobat el consens fins i tot en l’àmbit polític municipal. En el moment polític en què ens trobem, aconseguir que tot el ple de Tarragona votés a favor de la moció que vam presentar i en la qual instàvem a Departament de Salut iniciar les obres el 2022 i posada en marxa en 2026, considerem que ha sumat. Enteníem que, una condició necessària perquè aquest projecte tirés endavant era visualitzar unitat i cohesió de tot l’arc polític i això es va aconseguir amb l’aprovació unànime de la moció. A més, puc anunciar que estem a punt de llançar una moció a l’Ajuntament de Tortosa en termes similars per a la construcció del nou Hospital Verge de la Cinta.

Vostès sempre van defensar un nou hospital, no la remodelació

Sobre aquest punt en podem parlar amb coneixement de causa, ja que diversos membres de la nostra Junta treballem al Joan XXIII i fa molts anys que patim mancances en les instal·lacions. Pensi que per a cobrir les necessitats d’equipament, contínuament s’estan fent obres i reformes que no acaben de satisfer ni professionals ni usuaris.

Quin hospital té al cap?

Per començar, un hospital nou. Que presti un gran servei als ciutadans del nostre territori, que el liderin els professionals sanitaris i que sigui sostenible mediambientalment. L’edifici actual és una infraestructura vetusta, de l’any 1967, que no compleix cap d’aquests requisits i molt menys, els mediambientals.

Aquest canvi arriba tard?

Sempre anem tard, però val més tard que no pas mai. Aquest és un projecte reivindicat i que no s’ha dut a terme, probablement, perquè no hi havia el consens que hi ha ara. S’ha aconseguit gràcies al fet que no hem parat de reivindicar-lo i gràcies al consens polític i social. A més, el context de la pandèmia ha ajudat de forma important.

Aquest endarreriment ha comportat un peatge important per al territori?

De cara al ciutadà s’ha intentat, i així ho intenten sempre els professionals en el dia a dia, que les mancances que pateix el sistema no repercuteixin en ells. Per tant, en aquest sentit, podeu estar tranquils. Malgrat això, les condicions de treball dels professionals sanitaris han de ser les adequades per a una praxi mèdica correcta.

Aquestes obres que s’han d’iniciar poden afectar l’activitat assistencial del Joan XXIII?

No conec els detalls del projecte, però estic convençut que les obres es faran de forma que no afectin l’activitat assistencial de l’Hospital. Per part dels professionals, hem conviscut amb obres i reformes constantment i ho hem fet i ho fem sense que afecti el ciutadà.

Estarà en funcionament el nou Hospital el 2026?

En una de les primeres entrevistes que em van fer al Diari de Tarragona, vau titular: «em jubilaré abans que hi hagi un nou Hospital Joan XXIII». 2026 no és aviat, però espero que els terminis es compleixin i, evidentment, que els meus companys i jo ho puguem gaudir com a professionals en actiu i no com a professionals jubilats.

Nou Joan XXIII, el nou Verge de la Cinta i el flamant Sant Joan. Millorarà la cartera de serveis de la província?

Així hauria de ser. Una de les reivindicacions de la nostra Junta és que els ciutadans de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre no hagin de desplaçar-se a Barcelona per a tractar cap patologia. El nou Hospital pot ajudar al fet que disposem de la màxima cartera de serveis.

Quines millores aspiren que tinguin els professionals?

Esperem que moltes! Estem acostumats a treballar amb un dèficit de recursos important. Això, moltes vegades, no ho percep el ciutadà perquè els professionals fem tot el possible suplir aquestes mancances. Estem acostumats a treballar en condicions adverses. Amb dèficit de recursos, d’instal·lacions, de tecnologia i, darrerament, una mancança de personal, agreujada per la pandèmia. El projecte del nou hospital solucionarà les dues primeres. Això repercutirà en la salut laboral dels professionals.

És obvi que Tarragona necessita un nou hospital, però el de Reus encara no està aprofitat al cent per cent. Es podrien millorar les sinergies i la col·laboració?

El fet d’ampliar la cartera de serveis serà fonamental, però és obvi que aquest propòsit requereix de sinergies entres els dos hospitals més potents del territori. Aquí sempre ens trobaran als que fugim de les famoses batalles de campanar. entre Tarragona i Reus.

Què és el que més han patit els professionals del Joan XXIII amb la Covid?

La pandèmia ha fet patent tots els dèficits que ja coneixíem i que tenen per causa l’infrafinançament crònic, quantificat en uns 5.000 M € a Catalunya. Malgrat tot, els professionals han estat a l’altura, han fet el que tocava i ho seguiran fent. Ara necessitem que els governants facin la part que els toca: la pilota està a la seva teulada i és tasca d’ells modernitzar i actualitzar el nostre sistema de salut.

Comentarios
Multimedia Diari