«Si la Generalitat no pot arreglar els desperfectes, que ho faci Madrid»

Els municipis afectats reclamen que alguna administració es faci càrrec de reparar les sèquies i rescloses afectades

20 noviembre 2019 20:30 | Actualizado a 22 noviembre 2019 14:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els municipis de la Conca de Barberà més afectats pels aiguats –Vallclara, Vilanova de Prades, Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Vilaverd i Montblanc– demanaran a la Generalitat que si no pot assumir el cost de les rascloses –les infraestructures hidràuliques que afecten a les hortes– ho faci una empresa del Govern Espanyol –Tragsa–. De fet, aquesta va assumir el cost dels aiguats de fa 25 anys. Un mes després de la riuada, els municipis segueixen treballant a les zones més afectades.

Els pobles també adverteixen que les conseqüències encara haguessin pogut ser més devastadores si el temporal hagués estat més generalitzat i descarregat aigua a l’entorn de Poblet. Segons l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, les comunitats de regants també van patir «greus» destrosses –en peixeres, sèquies, xarxes, etc–, quantificades en uns 600.000 euros només a Montblanc, i que pertoca a les administracions assumir el 100% dels costos de reconstrucció d’aquestes infraestructures malmeses. Segons Andreu, els titulars són pagesos, d’edat avançada, que conreen horts i no poden fer-se càrrec d’aquests costos. Les collites també van quedar malmeses, i molts veïns de Montblanc encara no reconeixen els camins per accedir als seus masos. Una vintena d’habitatges i negocis han patit afectacions greus.

«La planta baixa de les cases afectades de la capital de la Conca de Barberà estan llestes ja que hi hem anat treballant. Però encara queda treure fang d’altres espais, com la Bòbila. Hi ha feina a fer i durarà molts mesos», va remarcar l’alcalde de Montblanc. «A més a la vila s’han de reparar tres ponts i tardarà temps perquè s’haurà de licitar el projecte». Es calcula que adequar la zona del Pont Vell superarà els dos milions d’euros.

El Consell Comarcal també ha fet una valoració aproximada de les obres en els sistemes de sanejament de Montblanc i de l’Espluga-Vimbodí, que s’eleva a 3.148.000 euros.

A més, volen demanar al Servei d’Ocupació de Catalunya que els concedeixi brigades contractant persones a l’atur per ajudar en els treballs manuals. «L’Agència Catalana de l’Aigua està treballant a la llera del riu per recol·locar alguns punts de l’aigua i retirar la vegetació del riu», va explicar al Diari l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal. Pel que fa al gas, encara tenen connexió provisional, i s’han arreglat alguns punts d’electricitat, com ara la connexió oest d‘entrada al poble. Està previst que el problema se solucioni aviat. Al Pont de la Palanca és on hi va haver més afectació pel que fa a les infraestructures de l’Espluga de Francolí.

«Alguns camins estan desapareguts i hi estem treballant. De fet, ara és el temps de la collita de l’oliva i ho volíem arreglar com més aviat millor», va afirmar Vidal. Demà és l’últim dia on els municipis han de presentar l’informe amb els danys quantificats. «Des del primer dia vam demanar un tècnic, en aquest cas de Concactiva, per acompanyar i donar suport als particulars».

Dues persones desaparegudes

S’han localitzat quatre persones desaparegudes. L’últim que s’ha trobat era un veí de l’Espluga. Al Port de Tarragona es va trobar el cos de l’altre ocupant del vehicle arrossegat pel riu. També es va localitzar el cos sense vida de l’altre home, que estava dins del bungalou de Vilaverd, que és fill de la dona que continua desapareguda. Els equips de recerca també van localitzar el cos sense vida d’un sense sostre a la Pobla de Mafumet, que va morir arrossegat per l’aigua i que no constava com a desaparegut.

Comentarios
Multimedia Diari