'Si no s'arriben a obrir les portes de l'autobús, tots estaríem ben morts'

Els passatgers riudomencs de l´autocar incendiat a la tornada de la Diada recuperen a poc a poc la normalitat després d´un ensurt inoblidable

19 mayo 2017 21:50 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

56 riudomencs que divendres van assistir a l’acte convocat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la Meridiana de Barcelona amb motiu de la Diada ahir al matí encara els sortia el cor per la boca.

Hores abans, en el camí de tornada després d’una jornada festiva, pacífica i reivindicativa, un incendi sobtat a falta d’uns quatre quilòmetres per entrar a la localitat va calcinar completament l’autocar en què viatjaven i va cremar tot allò que passatgers i conductor no van tenir temps de treure de dins l’habitacle.

Un dels ocupants del vehicle i que va ajudar en les tasques d’evacuació del vehicle en flames va ser Lluís Aragonès. «Tot va anar molt ràpid. Feia minuts que hi havia queixes de la forta pudor a gasoil, però quan vaig sentir a la Júlia (la seva filla anava en els seients del darrere) que cridava ‘foc!’ La reacció va ser sortir de l’autobús ràpidament i allunyar-se de les flames tan bon punt posar els peus a l’asfalt», explica.

El conductor, en sentir els crits de la gent, va parar el cotxe a la mateixa rotonda de la T-11, la que permet sortir de l’enllaç amb la carretera de Riudoms, la T-310. El conductor va obrir les portes i la gent, de forma relativament ordenada, va sortir amb la por que el vehicle explotés. Els més joves, per la porta del darrere, ja que ocupaven aquells seients. Els pares i més grans, per la porta principal.

«En Jordi Virgili i jo vam ser els darrers en baixar. Vam comprovar que ningú estigués dins l’autobús. Quan ja sortíem era tan dens el fum que hi havia que gairebé no veies més enllà del seient», relata Aragonès. De fet, poc després de sortir els dos últims ocupants i allunyar-se prudencialment del vehicle en flames, el foc va estendre’s per tota la superfície i els vidres i les rodes «esclataven a mesura que la temperatura pujava», relata. Les imatges parlen per elles mateixes.

Un cop a terra, els passatgers riudomencs es van dividir en dos grups per allunyar-se de l’autobús, i, tot i els nervis de famílies separades a l’hora de l’evacuació, ningú va patir cap dany físic, més aviat angoixa, por i tremolor de cames pròpies d’una situació inesperada després d’una diada de festa.

La companyia, Autocars Julià, ràpidament va posar un autobús a disposició dels passatgers i després del recompte fet pels Mossos –per comprovar que tots estaven en perfectes condicions–, els riudomencs arribaven a casa prop de la mitjanit.

Els bombers van rebre l’avís minuts abans de les 22 hores. Els mateixos passatgers van trucar al 112 alertant de l’incendi. En qüestió de 10-15 minuts van aparèixer les unitats de Bombers, Mossos i la Policia Local de Riudoms, alertada per l’alcalde, Josep M. Cruset per si era necessària la seva col·laboració. El mateix batlle explicava que «estava en un autocar que anava al darrere i vam arribar a la rotonda quan el que ens precedia estava en flames».

L’alcalde va gestionar amb els Mossos la possibilitat que els veïns que haguessin perdut pertinences en aquest incendi poguessin reclamar-les a posteriori. «En el que faci falta, l’Ajuntament ajudarà als damnificats», explicava ahir.

L’incendi de l’autobús va originar-se al motor. Els pèrits seran qui analitzaran les possibles causes. El conductor, visiblement afectat, fins i tot va ser animat pels passatgers perquè ningú havia pres mal i ell no en tenia culpa, no donava crèdit al que havia passat. «Si no hagués obert les portes, possiblement molts ocupants de l’autobús estaríem ben morts», recorda Aragonès, tot i l’ensurt que encara té molt present.

Comentarios
Multimedia Diari