S’inicien els actes de la tardor literària a Tarragona

La Casa de les Lletres i 24 entitats i organismes de la ciutat organitzen 65 activitats al voltant de la creació literària i la lectura

 

04 octubre 2018 10:41 | Actualizado a 09 octubre 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Entre avui 4 d’octubre i el 27 de gener propers, un total de 65 activitats al voltant de la creació literària i la lectura tindran lloc a Tarragona, en el marc del que, des de 2002, anomenem Tardor Literària, actualment coordinada des de la Casa de les Lletres.

L’activitat de la Casa de les Lletres es centra principalment en la preservació del patrimoni literari, el suport a la creació literària i el foment de la lectura.

La filosofia que inspira aquest programa és el d’ajudar totes les entitats i iniciatives que treballen en aquest sector. Per aquest motiu, les activitats programades són el fruit del treball i l’esforç de 24 entitats i organismes, a més de moltes altres que hi han col·laborat cedint locals o amb altres elements logístics.

La tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria, ha destacat la col·laboració entre les entitats de la ciutat i la Casa de les Lletres de l’Ajuntament “per crear un programa al voltant de la literatura, el foment de la lectura i la creació literària amb un ampli ventall d’activitats que inclouen recitals, excursions, exposicions, presentacions de noves obres, etc.”.

Com en ocasions anteriors, un dels apartats destacats del programa és el de les celebracions. Enguany, ha estat molt prolix en aquest tema. Continuen les dedicades a les escriptores Montserrat Abelló i Maria Aurèlia Capmany, l’escriptor Manuel de Pedrolo, el folklorista Aureli Capmany i el filòleg Pompeu Fabra. Dedicats a tots ells hi ha actes en aquesta tardor.

Però, especialment, hem de destacar la Jornada dedicada als Capmany, pare i filla, que organitza la Càtedra Josep A. Baixeras, de la URV, que tindrà lloc el proper 17 d’octubre, i una multitud d’actes al voltant de la figura de Pompeu Fabra, el codificador del català modern, d’entre els quals destaca el V Col·loqui Internacional titulat La lingüística de Pompeu Fabra, organitzat pel departament de Filologia Catalana de la URV. Junt als actes acadèmics, Fabra dona peu a representacions teatrals, excursions i actes divulgatius.

També en el cas de Maria Aurèlia Capmany, junt als actes acadèmics hi ha representacions teatrals, cançons, una ruta literària i clubs de lectura. Volem destacar la representació de Carola, basada en la seva novel·la Feliçment jo soc uns dona, a càrrec d’Anna Güell i amb la presència de la comissària de l’Any M. A. Capmany, Marta Nadal, a la Biblioteca Pública de Tarragona. Dels actes que es dedicaran a Pedrolo també volem destacar el col·loqui entre la comissària de l’any que li és dedicat, Anna M. Villalonga, i la filla de l’escriptor, Adelais Pedrolo.

L’exposició dedicada a Maria Aurèlia Capmany, produïda per la Casa de les Lletres, i que des del maig hem pogut veure al Teatre Metropol, el Teatre Tarragona i l’Antiga Audiència, durant la tardor es podrà veure en molts altres indrets, tant de Tarragona, com d’arreu del país, en aquest cas gràcies a la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

De Tarragona, la tindrem a la Biblioteca del Campus Catalunya de la URV, a la Biblioteca Municipal de Torreforta i al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Fora de la nostra ciutat, es podrà veure a Barcelona, Arenys de Mar, Badalona, Cornellà i Terrassa.

Ja fa unes setmanes, concretament el 13 de setembre, la Casa de les Lletres i la Biblioteca Pública de Tarragona, van encetar el cicle dedicat a la promoció del Premi Pin i Soler de novel·la, amb la col·laboració de l’APELLC i l’Escola de Lletres. El cicle continuarà durant la tardor, amb dues novel·les escollides. D’una banda, la guanyadora de la darrera edició, L’observador de núvols, de Marc Capdevila, i d’altra banda el guanyador de 1995, Jordi Cervera, amb l’obra Dibuixos obscens.

Seguint amb la línia encetada a la tardor passada, s’inclou una nova sessió del cicle Veus de Poeta, dedicada a destacar un poeta amb una llarga trajectòria. El primer seleccionat va ser Marcel Pey i aquesta primavera passada va passar pel cicle Isabel Ortega, aquesta tardor es repassarà la trajectòria del poeta vallenc Gabriel Guasch, que, entre altres mèrits, té el d’haver guanyat el premi Comas i Maduell de Poesia 1999.

Una de les coses que més poden destacar-se d’aquesta Tardor és la quantitat de llibres de creació literària d’autors locals que es presentaran, probablement en una voluntat cada vegada major de desconcentrar l’allau que es produeix per St. Jordi. A més a més de la novel·la guanyadora del premi Pin i Soler, que ja va ser presentada, i del recull de relats del Premi Tinet, que es presentarà el proper 20 de novembre. Aquesta tardor hi haurà les novetats de Carme Andrade, Tecla Martorell, Juan Carlos Elijas, Mayelen Fouler, Francesc Valls, Coia Valls, Jaume Palau, com també el quart volum de les obres completes de Josep Anton Baixeras, dedicat al teatre, i un volum col·lectiu de l’editorial tarragonina dedicada al llibre infantil i juvenil ‘Piscina, un petit oceà’.

El col·lectiu Escriptors del Camp de Tarragona (ESCAT) farà balanç de l’any literari de Sant Jordi a Sant Jordi el proper 13 de novembre a la Biblioteca Pública de Tarragona. D’altra banda, també es durà a terme el cicle Instants de teatre, organitzat per la Companyia TeclaSmit, que consisteix en 8 sessions consistents en la representació d’escenes significatives de les obres seleccionades, tant de teatre com de narrativa.

Comentarios
Multimedia Diari