Surt a la venda la Víbria de goma

Val 30 euros i es pot comprar a l'estand de les festes, al 'hall' del Teatre Tarragona

13 septiembre 2018 11:02 | Actualizado a 13 septiembre 2018 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Víbria de Tarragona està de celebració. Enguany, celebra els seus 25 anys i ho fa presentant un dels articles de les Festes de Santa Tecla que més èxit té. Avui ha sortit a la venda la Víbria de goma, que se suma a l'Àliga, a la Mulassa i a les parelles de gegants del Seguici Popular de la ciutat. 

L'empresa Festiari ha estat l'encarregada de fer-la, inspirant-se en la Víbria real. "Es tracta d'una rèplica exacta de la figura original, on es destaca els difuminats de colors i les seves proporcions", ha explicat aquest matí Ricard Virgili, membre de la Colla de Diables Voramar del Serrallo-Víbria de Tarragona, qui afegeix que la seva elaboració ha estat molt complexe, "i s'ha hagut de construir utilitzant set motlles".

Segons l'entitat, la figura de goma havia de presentar-se per Sant Pere, però a causa de la seva complexitat, es va haver de traslladar fins a setembre. 

El preu de la Víbria de goma és de 30 euros i l'entitat ha fet 200 exemplars. Es pot comprar a l'estand de les festes, ubicat al hall del Teatre Tarragona i a les botigues Lloro del carrer Governador González, al Sant Jordi Art i Trofeus Badia. 

Mostra de Folklore Viu

A banda de la Víbria de goma, l'entitat ha preparat una sèrie d'actes per celebrar el 25è aniversari de la bèstia de foc. El més important és la Mostra de Folklore viu, que tindrà lloc aquest dissabte dia 15 de setembre a partir de les set de la tarda. Es tracta de la 36a edició i rep el nom de MetamorFOCsi.

La Víbria convida a set bèsties de foc d'arreu de Catalunya que reuneixen algunes de les característiques més destacades de la Serrallenca: pits i ventre de dona, cap, bec i potes d'àliga, cua de drac, llengua de serp i ales de ratpenat.

Les bèsties participants són el Bretolàs de Sant Andreu, el Boc de Vandellòs, el Cremablat de Tremp, el Drac de Vilanova i la Geltrú, l'Hydracus de Jesús, el Ratpenat de Malgrat de Mar i la Pàjara de Terrassa.

L'entitat ha decidit sorprendre amb el cartell, amb una imatge d'Eduard Sedó, fotògraf i membre de l'entitat. La Colla de Diables Voramar del Serrallo-Víbria de Tarragona ha volgut destacar el paper de la dona en els grups de foc i, per això, la imatge és la d'una component de l'entitat fent de bossa, una de les parts més importants per poder portar a terme un correfoc. 

L'estètica i la colorimetria recorda als cartells de festa major de finals dels 80 i inicis dels 90. Els grafismes deixen entreveure una portada de revista.

Els Banderers

Per últim, els Banderers del matí de Santa Tecla seran Rafel Lluís, Rosa Hortoneda i Núria Hortoneda, a proposta de la Víbria de Tarragona. Es tracta de tres persones emblemàtiques que van ser fundadores de la bèstia. D'aquesta manera es vol reconèixer el seu compromís amb la cultura popular. 

Cada any, les entitats del Seguici, per estricte ordre de carrer, són les encarregades de proposar qui ocuparà aquesta figura de les festes.

La figura del Banderer ha estat documentada com una figura present a les festes des de fa set segles, la Comissió Assessora va decidir recuperar-la i, d’aquesta manera, retornar el protagonisme a les entitats i la societat civil en un dels moments més importants de Santa Tecla i que històricament ja els hi corresponia. 

Comentarios
Multimedia Diari