Tarraco Viva torna amb 400 actes en una trentena d'espais emblemàtics de la ciutat

El festival, que recrea el passat romà de Tarragona, tindrà lloc del 4 al 17 de maig

19 mayo 2017 23:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El festival Tarraco Viva presenta prop de 400 actes en una trentena d'espais monumentals i museístics de la ciutat. Durant quinze dies la ciutat retornarà al passat per recrear la vida a l'època romana. El festival torna a la normalitat després de l'edició extraordinària de l'any passat, dedicada als 2.000 anys de la mort de l'emperador August -van ser tres setmanes atapeïdes amb 800 actes. Aquesta 17a edició incorpora novetats, com l'escenificació de diàlegs entre personatges històrics, nous tallers de cuina i un debat sobre el llegat d'August amb diversos especialistes com a cloenda del festival, que tindrà lloc del 4 al 17 de maig. En l'anterior edició, Tarraco Viva va rebre 123.000 visitants.

Després de l'edició extraordinària pel bimil·lenari de la mort d'August, Tarraco Viva torna al format original, amb un centenar d'activitats i gairebé 400 representacions o actes, en una trentena d'espais de la ciutat, pràcticament els mateixos de les anteriors edicions. Així, en aquesta 17a edició del festival es recuperaran espais i materials d'interès com l'Ara Pacis o l'August policromat de l'any passat. D'altra banda, el programa també inclourà novetats, entre les quals destaquen els diàlegs, dins de les recreacions històriques -quan fins ara només s'havien fet monòleg. S'escenificaran quatre confrontacions de personatges emblemàtics de l'època, en tàndem.

Així, es podran veure des de dos soldats veterans en plena discussió per tenir diferents idees polítiques -'De re militari. Lucius i Marius, soldats de Roma'- a dos vells amics i poetes que es troben a les latrines -'Cacator cave malum. Marcial i Juvenal es troben a les termes'-, passant per August i la seva dona -'Lívia i August. Un retrat familiar'- i dues prostitutes de diferent estatus -'Ad gloriam veneris. Prostitució femenina a Roma'-, una escena més que documentada a les farses de Plaute. El programa també incorpora nous tallers de cuina, com un de peculiar entorn el valor de l'oli, no tant a la cuina, sinó com a combustible per a les llars -l'equivalent a l'actual l'electricitat.

"Qui controlava l'oli, controlava l'economia i controlava el poder", ha afirmat el director del festival, Magí Seritjol. Una altra de les novetats d'enguany de Tarraco Viva és que, en comptes de clausurar-se amb un espectacle, ho farà amb un debat entre experts, des d'historiadors a arqueòlegs, entorn el llegat d'August, la temàtica sobre la clau pivota el festival. Titulat 'Diàlegs amb la història', l'acte de cloenda tindrà la participació del periodista i escriptor Víctor Amela, el gestor cultural Toni Puig i el periodista i pensador Xavier Bru de Sala, entre altres. La cloenda tindrà lloc el diumenge 17 a les sis de la tarda al recinte firal, un dels centres neuràlgics del festival.

El Camp de Mart és un altre dels espais importants, amb la fira de museus i empreses de recreació, així com els tallers per a més petits i de caràcter familiar. També seran espais inclosos en el programa els d'altres municipis que ja formen part del festival com la vil·la romana de Centcelles a Constantí, la vil·la romana de la Llosa a Cambrils i el Priorat. Per contra, enguany Salou ha decidit desvincular-se de l'organització. Així mateix, es mantindran les propostes paral·leles al festival com 'Tarraco a taula', les jornades gastronòmiques romanes amb la col·laboració de tretze restaurants, un concurs d'Instagram sobre l'esdeveniment i la VIII Fira de programadors.

Fins a 400 famílies tarragonines estan vinculades als grups de recreació històrica. Poc més d'un 30% dels espectacles són de pagament, si bé a la majoria l'entrada costa 2 o 3 euros. Per aquest motiu, la recaptació per taquillatge és de 6.000 euros sobre un pressupost de 340.000 euros. L'Ajuntament sufraga bona part d'aquesta despesa, amb la col·laboració de diverses institucions. Per primer cop s'hi ha afegit la Generalitat -amb una aportació de 25.000 euros. Si bé només es recapten 6.000 euros en entrades, l'impacte econòmic a la ciutat pel festival s'estima en 3 milions d'euros. Més del 50% dels visitants de Tarraco Viva prové de fora de les comarques tarragonines.

Comentarios
Multimedia Diari