Tarragona antiga: El Serrallo

"En certa manera enyoro el Serrallo d´abans. El d´avui en dia el trobo massa impersonal"

19 mayo 2017 15:27 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Rafael Vidal
Administrador del Facebook ‘Tarragona Antiga’


Diria que el nostre barri del Serrallo és una de les zones de la ciutat que ha sofert un canvi més radical en els darrers 20 anys. La meva relació amb el barri ha tingut tres etapes diferenciades.

De jove, hi anava a pescar als pantalans. Dels anys 1970 al 1973 hi anava a visitar els clients que tenia el negoci del meu pare, Salazones Baldomero Vidal. De 1979 a 1989 vaig estar com a delegat de Caixa Tarragona, amb els companys Siscu Margalef i Ernesto Garrido, ambdós traspassats, i amb el Jordi Rovira i el José Luis Urzaiz.

Deu anys donen per a molt. Vaig conèixer molta gent del barri. M’agradava anar a veure la subhasta del peix, l’arribada de les barques de la mar i passejar-me pels pantalans entre les barques de pesca. En marxar vaig deixar uns quants amics, amb alguns d’ells encara em relaciono avui en dia.

De tot allò que jo recordo, pràcticament ja no es queda res o molt poc. En certa manera enyoro el Serrallo d’abans. El d’avui en dia el trobo massa impersonal. Com en altres articles, faré un repàs dels negocis d’aquells temps passats. Segurament que me’n deixaré més d’un. Perdoneu-me.

Carrer Callao. Pescados Mero, Baldomero Pons Pescados, Pescados Arturo, Agrupesca, Pescarsa, Astilleros i Varaderos de Tarragona, societat participada per Juan Bautista Garcia Francisca i els seus fills.

Carrer Espinach. Fàbrica de gel La Salvadora, Pescados Salvador Vidal Pons, Taverna d’en Mallol, Queviures Cal Titella, Panadería Avelino Rodríguez, Grupmar, Tallers Josep A. Gual, Copemar, José Matas pescados, Fotos Simón, Pescados Dalmau i Bar Blau.

Carrer Gravina. Confeccions Joan Rioné, Pescados Burrut, Peixos Abelardo Caudet, Peixos Beltran, Merceria Laura, Bar Fura, Caixa Tarragona i Sumosa.

Carrers Salou i Sant Andreu. Bar el Puerto i Ca l’Adela. Al Sant Andreu, Bar Mallol i Efectos Navales Ortiz.

Carrer de Sant Joan. Tallers Torrell.

Carrer de Sant Pere. Juguetes VI-GO, Cansaladeria Ferrí, Farmàcia Maria Bertran, Tallers José Fontanet després Torres, Perruqueria d’Angelita Yuste, Botiga de Queviures Vda. Sordé, Bodega Boada, Restaurant Cal Martí, Casa Manuel (conegut com a Cal Brut), Taller de F. Elgarrista, Caixa de Pensions ‘La Caixa’, Bodega Naval, Tallers de l’Adolfo Font, Pescados Dalmau, Barberia de Rafael Lluís, oficina de Caixa Tarragona (després al carrer Gravina), Comestibles Dolors Miró, Bodega de l’Anita Ferré, Viver d’Antonio Julbe, Bar Pau, Bar La Xarxa, Copemar, Modas Loam, Garcimar, Merceria Amparo, Taller del Sebastià Sastriques, Electricitat P. Carrión, Peluquería José Miguel, Carnisseria Font, Carnisseria Lluís i Carme, Fruites Jordi, Peixos Jordi Domènech, Alimentació Artells i Pastisseria La Mallorquina, sucursal de la del carrer Unió, on feien una coca de sucre per llepar-s’hi els dits.

Diria que els serrallencs en general són molt llaminers i a casa no faltava el tortell els diumenges. Amb el temps, i quan va tancar La Mallorquina, els podies trobar a la Pastisseria Rabassó. Pel lligam existent entre el Conrado Seriol (va treballar un grapat d’anys al ‘Ximo’) i el barri.

Carrer Trafalgar. Confeccions Rioné, Restaurant Sorli amb el Paco i el Manolo per servir les taules i el germè del Paco a la cuina, Croissanteria Franci, Perruqueria Paqui, Cal Trempat, Peix-Mar, Cafeteria Voramar, l’Estanc, Efectos Navales Juan Llobet Orts, Bar-Marisqueria L’Àncora, el Banc Bilbao Vizcaya, la Llibreria Nàutica Cal Matías, l’orxateria Jijonenca.

Moll de Costa. Només passar el pont de la petxina, el Restaurant Buenos Aires i el Club Nàutic, Tarraco Marine i el Quiosc.

Moll de Pescadors. Restaurant La Puda, Ormejos Navals de la Confraria.

Plaça Bisbe Bonet. Peixos Torné.

Plaça Narcís Monturiol. La Bar-celoneta del Vicens Mañé, lloc on vaig anar a esmorzar un grapat d’anys, al davant venia les bombones de butà la Rosona, tota una institució al barri (fins i tot té un capgròs que surt al seguici festiu), li feien costat el seu fill (Transports Casanovas) i la jove, al costat el Bar Joan, del Joan i l’Antònia.

Comentarios
Multimedia Diari