Tarragona batega per Sant Jordi

Milers de tarragonins i visitants surten al carrer a la recerca del llibre i la rosa, en una jornada que, un any més, ha tingut la Rambla Nova com l’epicentre de la Diada

23 abril 2018 17:53 | Actualizado a 23 abril 2018 18:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Roses i llibres van protagonitzar, un any més, la Diada de Sant Jordi en una Rambla Nova que va tornar a vestir les seves millors gales per rebre tarragonins i visitants. Roses de sempre, naturals, artesanes i ecològiques, de paper amb partitures musicals o de caramel pels més llaminers. Vermelles, blaves, -les menys-, taronges i grogues que enguany feien una forta competència a les tradicionals vermelles, en una jornada marcada pel Procés i per la reivindicació. També grocs es podien comprar rosers en miniatura i d'altres flors amb una petita urna o pins amb la flor incorporada.

La llegenda explica la història del ferotge drac i el cavaller que va posar fi a la seva vida. Tanmateix, la bèstia torna cada any amb més força en forma de peluixos de tots colors i mides, punts de llibre i imants que se sumen a la tradició i a la voluntat de captar compradors.

La Rambla va ser una festa durant tot el dia malgrat caure enguany en laborable. Els tarragonins es van anar animant a poc a poc, en paral·lel al sol que també va guanyar força al llarg de la jornada i es van llançar a gaudir d'aquest dia d'homenatge a la cultura per excel·lència. Ja a primera hora del matí la ciutat s'anava despertant més animada que mai per ser dilluns amb paradetes, aquí i allà, que donaven color amb els seus pètals i les seves pàgines. I més d'un matiner ja portava un grapat de roses com a preludi d'un bon dia.

Tarragonins de totes les edats van trobar un moment per passejar per la Rambla, que per moments estava a vessar, i fins i tot alguna mascota lluïa una rosa al seu collaret caní. Els estudiants també van tenir el seu espai, que van aprofitar per vendre les roses que els havien d'ajudar a pagar el viatge de final de curs. Les entitats de tota mena tancaven aquest espai emblemàtic de la ciutat amb les seves propostes solidàries.

Autors locals

Els llibres foren els altres protagonistes indiscutibles de la jornada en la qual els autors locals van poder connectar amb els seus lectors, signant aquell llibre triat, aquella novetat d'aquesta Diada. Algunes de les obres locals que es van fer un lloc entre els més demanats de la jornada van ser Tarragonès, 17 excursions a peu, de Xavier Martorell, Assassins del Camp, coordinat per Margarida Aritzeta, Hereus de Tàrraco. Tarragona, Patrimoni Mundial, de Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris i El Parc del Francolí. Guia per conèixer els arbres de Raül Font-Quer.

Escriptors i escriptores es van citar amb els seus incondicionals a diferents espais i hores de la jornada en unes trobades organitzades per les llibreries, uns autors que compartien protagonisme amb els últims best-sellers que competien per penjar-se el cartell de llibre més venut d'aquesta edició. Són aquests Las hijas del Capitán, de María Dueñas, La dona a la finestra, de A.j. Finn, La bruixa, de Camilla Lackberg, La força d'un destí, de Martí Gironell, Jo sóc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís Lluís, La dona que no sabia plorar, de Gaspar Hernández o Bon dia són les vuit, d'Antoni Bassas.

Les llibreries, totes, es van cuidar molt de guardar un ampli espai per al jovent, el públic infantil i juvenil, una secció d'allò més exitosa arreu, coronada per les mil i una aventures d'en Geronimo Stilton, els desplegables amb colorits dracs i en Harry Potter, que és l'eterna opció per a grans i menuts. Una manera ideal d'introduir-los en la lectura i en aquesta tradició. No faltava tampoc el Supercatalà, d'Ooso Còmics, així comamb l'altra criatura d'aquesta editorial de Prades, Mazinger Angels, un manga de Go Nagai i Akihiko Niina, en català i castellà.

Era destacable el ventall d'obres dedicades al Procés com Dies que duraran anys, del fotoperiodista Jordi Borràs, Operació Urnes, De Laia Vicens i Xavi Tedó, Per la llibertat, un recull de cartes dels dirigents polítics empresonats o D'herois i traïdors: El dilema de Catalunya, atrapada entre dos focs, de Santi Vila. En primera línia també el gènere negre més apetitós, el gastronòmic per a les cuinetes i el feminisme de Mary Beard amb Mujeres y poder, ara que està tan de moda.

Entre les novetats també es feien un forat aquelles obres, novel·les i no ficció, glòries d'altres edicions, com ara Nosaltres dos, de Xavier Bosch o Origen, de Dan Brown, que ja té el seu temps. Un dia festiu encara que no de festa, un dia de Castells i de música, un dia per gaudir, per prendre un vermut, un berenar o un sopar, una jornada per remenar, per buscar i comprar cultura i per damunt de tot, un dia per regalar i ser regalat.

Comentarios
Multimedia Diari