Tarragona i Reus reclamen tarifes solidàries d'aigua, llum i gas per a les famílies amb pocs recursos

La Taula de pobresa energètica integrada pels dos consistoris acorda mocions conjuntes que es traslladaran als plenaris

19 mayo 2017 19:42 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els ajuntaments de Tarragona i Reus han impulsat diverses mesures per adaptar les tarifes i els conceptes de facturació de l’aigua, la llum i el gas a les possibilitats econòmiques de les famílies. Destaca la petició perquè les empreses subministradores estableixin una “factura solidària” que tingui en compte el nivell d’ingressos i que estableixi tarifes baixes perquè les persones amb menys recursos puguin fer front als rebuts en funció de les seves possibilitats i sense que els calgui recórrer als serveis socials. L’any passat, els ajuntaments de Reus i Tarragona van assumir les factures de prop de 800 famílies de cada ciutat. També es reclama un nou marc tarifari per promoure l’estalvi i que s’abaixin els impostos i taxes de consum bàsic. Els acords, que són fruit de les reunions de la Taula de pobresa energètica impulsada per ambdós consistoris, es debatran als propers plenaris.

La regidora de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, i la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, han coincidit a destacar que les propostes sorgides d’ambdós consistoris pretenen combatre “d’arrel” la pobresa energètica. En concret, s’han consensuat mocions relatives a l’electricitat i el gas, i s’han acordat propostes similars en el subministrament de l’aigua, atesa la diferència de tarifes i de gestió de les empreses que s’encarreguen d’aquest servei a cada ciutat -Aigües de Reus i Ematsa-.

Les diferents mesures acordades plantegen que tots els ciutadans tinguin accés a un nivell d’energia bàsic, paguin en funció dels seus ingressos i que en facin un consum responsable. La voluntat, segons ha subratllat Montserrat Vilella, és avançar perquè, en una societat on tècnicament l’energia és accessible a tothom, les qüestions econòmiques no siguin un impediment per poder gaudir del servei mínim i imprescindible per tenir una vida digna. “El preu de l’energia ha pujat moltíssim i els ingressos de les famílies han baixat, per la qual cosa moltes han d’escollir entre pagar les factures o anar al supermercat”, ha exposat la regidora reusenca.

Reus i Tarragona proposen una sistema de tarifes més assequibles per a l’energia que es considera imprescindible, el consum bàsic. En aquest sentit, Vilella ha recordat que només l’import fixe ja suposa, en molts casos, més del 50% del rebut. De cara a les famílies més vulnerables, els ajuntaments plantegen la implantació d’una factura solidària o bo social, per tal que, d’entrada, se’ls facturi en funció de la seva capacitat econòmica i puguin fer front als rebuts.

La regidora tarragonina Ana Santos ha insistit que el problema no es resoldrà únicament mitjançant ajudes i subvencions i ha defensat que “la gent ha de poder pagar amb dignitat la seva factura sense haver de recórrer en primera instància als serveis socials”. En aquest sentit, Santos ha apuntat que, de mitjana, tant l’Ajuntament de Reus com el de Tarragona destinen uns 300.000 euros en ajudes per pal·liar la pobresa energètica i que l’any passat cada consistori va atendre específicament prop de 800 famílies.

Una altra de les mesures proposa al govern de l’Estat que gravi amb un IVA del 4% els trams mínim o solidari i que es vagi incrementant en funció del consum, per tal de fomentar l’estalvi energètic i el consum responsable. A més, es planteja al govern espanyol que suprimeixi els impostos sobre els hidrocarburs i sobre l’electricitat i, en cas que no s’acabi fent, que es destini la recaptació a lluitar contra la pobresa energètica.

Les mocions amb les mesures per al subministrament de llum, gas i aigua es debatran a l’Ajuntament de Reus aquest divendres i, a Tarragona, el dia 22 d’abril. La regidora reusenca, Montserrat Vilella, ha insistit que la solució passa per “aplicar el sentit comú” i per demostrar voluntat política. Ambdós ajuntaments faran arribar les mocions a les associacions municipalistes de Catalunya i de la resta de l’Estat perquè les puguin assumir altres ajuntaments.

 

Comentarios
Multimedia Diari