Tarragona manté viu l'esperit de Sant Jordi amb una diada de petit format a la Rambla

Reus renuncia a posar parades al Mercadal i limita la celebració al davant dels establiments

23 julio 2020 15:54 | Actualizado a 23 julio 2020 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'esperit de Sant Jordi ha tornat aquest dijous a la Rambla Nova de Tarragona amb mitja dotzena de parades de llibres i roses, en un espai acotat i amb mesures de seguretat per la covid-19. La proposta, que s'allargarà fins a la mitjanit, anima a celebrar el Dia del Llibre i a comprar roses, però en cap cas vol suplir la tradicional diada del 23 d'abril. El degoteig de visitants és constant i es formen algunes cues als accessos, on es pren la temperatura. Llibreters i floristes es mostren força satisfets. Mentrestant, a Reus s'ha renunciat a celebrar el Sant Jordi d'estiu i a instal·lar les parades a la plaça del Mercadal. La celebració ha quedat limitada a la col·locació de taulells al davant d'algunes llibreries i floristeries.

Finalment, els llibres i les roses han tornat aquest dijous a la Rambla Nova de Tarragona després de la impossibilitat de celebrar Sant Jordi el 23 d'abril pel confinament. Sense les dimensions ni l'afluència de la tradicional diada, el Dia del Llibre i la Rosa impulsat pels empresaris de la ciutat i l'Ajuntament ha atret un bon nombre de tarragonins i tarragonines, que en alguns moments fins i tot han hagut de fer cua per accedir a la zona de parades.

Els comerços professionals han instal·lat sis punts de venda de llibres i roses a la Rambla Nova, únicament a la coca del Banc d'Espanya, que s'ha tancat per possibilitar el control d'aforament –limitat a unes 200 persones. S'ha habilitat un punt d'entrada amb control de temperatura i un punt de sortida del recinte per facilitar itineraris segurs. A banda de l'ús obligatori de mascareta, les parades s'han equipat amb mampares de plàstic i gel hidroalcohòlic.

"Plantegem una festa de suport a les editorials, els escriptors i les llibreters, però amb les màximes mesures de seguretat. Per això hem fet una festa restringida i no hem ocupat totes les coques de la Rambla. Volem que Tarragona visqui la cultura tan com ens permeti la situació però sempre amb la màxima seguretat", ha manifestat l'alcalde, Pau Ricomà.

La proposta ha tingut bona acollida entre els tarragonins i alguns visitants que es troben a la ciutat. A vespre hi haurà recitals poètics i actuacions musicals. "Hem vingut perquè, encara que sigui de manera molt limitada, no es perdi la tradició i ajudem a revifar una mica el comerç", ha explicat Miquel Mirete, de Tarragona, que ha acudit a la Rambla amb la família i ha comprat diversos llibres i roses.

Ricard Espinosa, soci de la llibreria La Capona, ha insistit que Sant Jordi se celebrarà l'any vinent i que el que estan fent aquest dijous és un "dia del llibre a la fresca". En el seu cas, han posat una parada molt més petita, tot just amb un quart del que es habitual. "La gent va venint i no és ni somiar-ho com a l'abril però anem fent. No estem descontents", ha subratllat.

Entre els títols més demanats pels lectors hi ha l'estrena del president Carles Puigdemont: 'M'explico: de la investidura a l'exili', segons Espinosa. Els tarragonins també aposten per títols com 'Boulder', d'Eva Baltasar; 'L'espia del Ritz', de Pilar Rahola, o llibres dels recentment desapareguts Carlos Ruiz Zafón i Juan Marsé. Per la seva banda, els autors locals han pogut retrobar-se amb els lectors i signar exemplars en els punts habilitats.

Les floristeries també s'han mostrat satisfetes amb el Sant Jordi d'estiu. "És un dia d'il·lusió i d'esperança, de retrobar-nos amb aquell dia que no vam poder viure. Tot i que no esperem unes vendes com Sant Jordi ens està sorprenent moltíssim perquè la gent té moltes ganes de sortir al carrer, tot i les mesures de seguretat", ha destacat Mireia González, de la floristeria Romeu.

Reus renuncia a posar parades al Mercadal

A la capital del Baix Camp la Comissió de Sant Jordi ha decidit no celebrar la Diada de Sant Jordi alternativa del juliol ni col·locar les parades a la plaça del Mercadal. La decisió, que ha estat gairebé unànime, ha estat subscrita també per les entitats culturals de la ciutat. El que sí que han pogut fer els floristes i llibreters és posar una parada al carrer davant del seu establiment. Dos exemples són la llibreria Domingo i Gaudí, que han optat per col·locar taulells plens de llibres al carrer.


La copropietària de la llibreria Gaudí, Montsant Fonts, ha explicat que en un Sant Jordi normal la seva parada al Mercadal té més de 20 metres lineals i, en aquesta ocasió, han apostat per dues parades que no arriben als quatre. A banda de reduir l'espai, també han col·locat gel hidroalcohòlic per garantir la seguretat. "Vam tenir clar que al Mercadal no hi podíem anar, la nostra parada és molt gran i crida a molta gent. Les aglomeracions ens feien patir molt", ha afirmat Fonts.

En canvi, La Galatea ha decidit no posar parada a l'exterior de l'establiment, ja que els és més fàcil controlar l'aforament des de l'interior. La seva responsable, Judit Aragonès, ha assegurat que des de primera hora les vendes han arrencat "fortes" i que preveuen que siguin bones. "La situació ja és especial, ens han donat l'oportunitat de fer-ho avui, la gent està molt animada per donar suport a la cultura i a la compra de llibres presencials", ha expressat.

A diferència de l'abril, en aquesta jornada no han tingut tantes comandes prèvies, segons Montsant. Amb tot, la llibretera ha destacat que l'excepció és el nou llibre de Carles Puigdemont, ja que ha subratllat que tenen força exemplars encomanats. Pel que fa a la signatura dels llibres, la llibreria Galatea ha optat per no organitzar-ne cap. "Ho podrem fer un altre any i moment, el primer és la seguretat de les persones", ha assenyalat Aragonès.

En paral·lel, els floristes reusencs també s'han adherit al Dia del Llibre. Segons el propietari de la floristeria Cort, Francesc Javier Cort, la venda de roses ha estat fluixa al matí. En el seu cas han optat per no posar cap parada a fora i convidar els clients a entrar a la botiga, on els és més fàcil garantir les mesures sanitàries. Tot i això, Cort considera que aquesta jornada no s'hauria hagut de celebrar perquè és un any "difícil" en el qual moltes persones i negocis han patit.

Comentarios
Multimedia Diari