Tarragona, primera ciutat a demanar investigació dels crims franquistes

Serà gràcies a la moció conjunta de la CUP, ERC i ICV que es presentarà demà en el ple

19 mayo 2017 19:57 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tarragona serà demà la primera ciutat a demanar una investigació pels crims franquistes gràcies a la moció conjunta de la CUP, ERC i ICV que es presentarà demà en el ple.

La moció demana que l'ajuntament interposi una querella criminal davant els Jutjats d'Instrucció de Tarragona perquè "s'investiguin els crims contra la humanitat comesos per la dictadura franquista".

El text anima els ciutadans a relatar els fets "a través d'aconseguir testimonis i qualsevol altre tipus de documentació".

Està documentat que més de seixanta tarragonins van ser executats després de ser sotmesos a judicis sumaríssims i que onze veïns van morir a la presó per les males condicions de la presó.

Hi ha documentats 704 casos de tarragonins que van ser empresonats a la presó de Pilat per les autoritats franquistes per motius polítics.

La moció l'han presentada avui les tres formacions, el Fòrum Tarragona per la Memòria, la Plataforma Tarragona Patrimoni de la Pau i familiars de Juan Gabriel Rodrigo Knafo, tarragoní mort en estranyes circumstàncies el 7 de març de 1976.

Knafo va participar a Tarragona en les protestes per les morts de cinc treballadors a Vitòria, tirotejats per la policia el 3 de març de 1976.

En fugir de les càrregues policials, el jove es va precipitar des d'un tercer pis amb els únics testimonis dels agents que el perseguien, que també el van portar a l'hospital, sense que s'hagi aclarit encara com va morir.

En la presentació de la moció també ha participat l'advocat argentí Carlos Slepoy, víctima de la Junta Militar argentina i un dels advocats que va presentar el 2010 a Buenos Aires una querella contra els crims de la dictadura franquista.

Slepoy ha fet notar que la moció és de gran envergadura, ja que suposa actuar per primera vegada contra la impunitat dels crims del franquisme des de l'àmbit local.

La moció pretén obrir el camí a la reparació històrica dels crims del franquisme a Tarragona, que abracen des de l'ocupació militar de la ciutat el 1939 fins a morts com la de Knafo.

El regidor de la CUP Jordi Martí ha assenyalat que la moció "és una prova del nostre rebuig explícit a la impunitat que la Transició espanyola va establir com un dels fonaments de la monarquia parlamentària".

Una àmplia xarxa d'entitats socials, sindicals i polítiques també han defensa aquesta moció demanant la investigació dels crims del franquisme a Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari