Tarragona ret homenatge al 'mite' de Lluís Companys en el 77 aniversari del seu afusellament

Alguns assistents a l'acte s'han girat quan l'Ajuntament i el PSC dipositaven flors davant l'estàtua a l'expresident de la Generalitat afusellat

15 octubre 2017 18:08 | Actualizado a 15 octubre 2017 18:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

“El mite de Lluís Companys segueix”. És el missatge que ha llençat aquest vespre el professor de la URV Magí Sunyer durant l’homenatge que s’ha fet a Lluís Companys en motiu del 77 aniversari del seu afusellament per les autoritats franquistes. Un acte al qual han assistit més de 300 persones davant el monòlit que hi ha a la rambla que porta el nom de l’expresident de la Generalitat durant la República. Durant l’ofrena de flors, part dels assistents han donat l’esquena quan li ha tocat el torn a l’Ajuntament de Tarragona –de l’equip de govern només havia Elvira Ferrando, que està com a independent dins de les llistes- i al PSC.

Durant la presentació de l’acte, Ricard Lahoz ha recordat que aquest homenatge té lloc en un “context polític i social excepcional”, al cap de quinze dies de la càrrega policial. Sense anomenar-lo ha criticat el vicesecretari de comunicació del Partido Popular, Pablo Casado, que va amenaçar persones elegides a les unes d’acabar igual que companys.

Magí Sunyer, professor de Literatura Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, ha afirmat que el mite de Lluís Companys es manté, “més enllà d’encerts i errors de la persona, perquè el mite supera sempre el personatge”. Ha assegurat que l’expresident de la Generalitat va lluitar per aconseguir una “societat més lliure i igualitària”. Féu un repàs a la seva trajectòria política, que va començar als 18 anys a la universitat quan formà l’Associació Escolar Republicana. Després va participar en la creació de Solidaritat Catalana. Fou empresonat diverses vegades, com després dels fets de la Setmana Tràgica.

Advocat laboralista, va tenir diferents càrrecs públics abans d’arribar a la presidència de la Generalitat, com regidor de l’Ajuntament de Barcelona per Esquerra Republicana, diputat a les Corts Constituents o ministre de la Marina en el govern d’Azaña. Sunyer també ha destacat unes paraules d’Àngel Osorio, una persona de dretes però defensor de la República, que va dedicar elogia a Companys. Finalment, ha destacat els valors que va defensar el president afusellat: democràcia, república, catalanisme i igualtat social. Una intervenció que ha acabat amb un “Visca Catalunya”.

Magí Sunyer ha destacat els valors que va defensar Companys:  democràcia, república, catalanisme i igualtat social

Els músics de Sonagralla han interpretat L’Estaca, que al final ha estat també cantada per bona part dels assistents.

En el torn de dipositar flors davant el monument a Lluís Companys, el primer ha estat l’Ajuntament, representat per Elvira Ferrando, Arga Sentís (Iniciativa per Catalunya-Verds) i Josep Maria Prats (Junts per Avançar). Part dels assistents els hi han donat l’esquena. El mateix ha passat en el moment que li ha tocat al PSC, -representat entre altres per Carles Castillo i Joan Sanahujes-, quan també s’han escoltat xiulets i algun ‘”fora”. Forts aplaudiments i crits de “independència” en el torn de l’Assembla Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

L’acte s’ha acabat amb la interpetació de Els segadors, que alguns han seguit amb el puny en alt i crits d’independència.

Comentarios
Multimedia Diari