Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tarragona tanca la millor temporada de creuers amb més de 50.000 passatgers

La meitat dels passatgers que fan escala al Port visiten la ciutat de Tarragona i només el 4% opten per passar el dia a Barcelona

ACN

Whatsapp
Pla obert de la roda de premsa de balanç de la temporada de creuers del Port de Tarragona amb els representants d'institucions que formen part de la taula estratègica de creuers. FOTO: ACNN

Pla obert de la roda de premsa de balanç de la temporada de creuers del Port de Tarragona amb els representants d'institucions que formen part de la taula estratègica de creuers. FOTO: ACNN

El Port de Tarragona ha superat les expectatives i ha tancat la temporada de creuers amb xifres rècord: 37 vaixells i 51.390 passatgers -un 284% més-. L’ascens es deu, principalment, a la nova operativa de la companyia Costa Cruceros, que ha situat Tarragona com a port base d’una de les seves rutes per la Mediterrània. De cara a l’any vinent, les previsions són encara més optimistes i estimen un trànsit de 55 creuers i fins a 80.000 passatgers. Més del 60% del passatge previst, unes 50.000 places, correspondrà a la naviliera italiana, que l’any vinent operarà la mateixa ruta amb un vaixell de més capacitat. Es calcula que el pas dels creueristes aquest any pel Port de Tarragona ha deixat un impacte econòmic de 3,9 milions d’euros al territori. El president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, ha posat en valor que enguany Tarragona ha superat Palamós i s’ha posicionat com el segon port català de creuers per darrere de Barcelona.

Tarragona consolida la línia ascendent del seu negoci de creuers i torna a multiplicar el nombre de viatgers que arriben per mar al territori. Malgrat que les previsions inicials d’enguany eren d’uns 40.000 passatgers i 40 vaixells, les xifres s’han tancat finalment en 51.390 persones i 37 escales. Això suposa més que triplicar els prop de 13.400 creueristes de l’any passat. Segons el president del Port, Josep Andreu, aquesta és una xifra encara “modesta”, però molt important, atès que els anys 2013 i 2014 no van superar els 2.000 passatgers. 

Pla obert de la regidora de Turisme de Tarragona, Inmaculada Rodríguez; la regidora de Comerç, Elvira Ferrando; l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i la regidora de Turisme i Comerç de Reus, Montserrat Caelles. FOTO: ACN


Del total de passatgers, 23.000 corresponen a Costa Cruceros.Gairebé tres de cada quatre creueristes són passatgers en trànsit, és a dir, que fan escala a la ciutat. La resta, uns 14.000, han embarcat i/o desembarcat a la ciutat arran de la nova oferta de port base impulsada per Costa Cruceros. Aquestes estades s’han traduït en un impacte econòmic d’uns 3,9 MEUR al territori, segons el Port de Tarragona, en sectors com el comerç, la restauració, l’hostaleria, museus, transports i guies turístics. 

La majoria de creueristes es queden al territori

Amb motiu del balanç de la temporada, el Port de Tarragona ha presentat un estudi detallat de les activitats i de les valoracions realitzades pels passatgers d’escala. L’informe, elaborat a partir d’enquestes, conclou que el 49% han visitat la ciutat de Tarragona pel seu compte. El 19% han participat en excursions organitzades a Tarragona; Poblet i el seu entorn; PortAventura; Reus i Cambrils; la platja de Salou i altres indrets del territori. Per contra, només el 4% han optat per fer una escapada d’un dia a Barcelona. 

Per nacionalitats, el turista d’origen italià representa el 38% i, el de nacionalitat espanyola, el 23% del total. També n’hi ha hagut d’anglesos, francesos, americans, alemanys, suïssos i austríacs, entre d’altres. El perfil més habitual és el familiar, amb edats compreses entre els 35 i els 54 anys. De tots els visitants d’escala, fan despesa en records i ‘souvenirs’ el 38% i, en roba, el 20%. 

El 65% dels passatgers han afirmat que l’escala a Tarragona ha complert les seves expectatives; el 27% que les ha superat i prop d’un 8% que s’han quedat per sota. En aquest sentit, el 63% han garantit que recomanaran la seva experiència a Tarragona, el 26,2% que potser ho farà i, un 10%, possiblement o segur que no ho recomanarà.

Un 50% d’increment per la temporada vinent

Després de fer balanç del 2017, el president del Port, Josep Andreu, ha anunciat que l’any vinent també es preveu una nova temporada de rècord, amb 80.000 passatgers i 55 vaixells, un 50% més. “Són molt bones notícies perquè tot això és turisme nou, complementari a d’altres fórmules, que ens representa una innovació, aporta valor afegit i genera sinergies en altres línies de turisme”, ha asseverat el màxim responsable de l’Autoritat Portuària.

Bona part d’aquest increment es deu als bons resultats obtinguts per la naviliera Costa Cruceros, que està “molt satisfeta” de la seva experiència a Tarragona, segons Andreu. Així, la companyia operarà el 2018 amb el vaixell Costa Victòria, que té capacitat per uns 2.400 passatgers -600 més que el que ha operat aquest any-. L’empresa oferirà quatre escales a l’abril i dinou més entre el 25 de maig i el 28 de setembre, totes elles per la Mediterrània. Aquest increment comportarà una major despesa en el programa de creuers del Port, que creixerà un 12% l’any que ve, així com la millora de les instal·lacions, a l’espera de poder construir una nova terminal provisional a mitjà termini. 

Satisfacció dels agents turístics i institucions

Andreu ha subratllat que aquests bons resultats es deuen a la feina dels tècnics i dels agents implicats en la taula estratègica dels creuers, que conformen l’Autoritat Portuària, l’Ajuntament de Tarragona, la Cambra de Tarragona, l’Ajuntament de Reus, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, PortAventura, la Universitat Rovira i Virgili, i la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de Tarragona (FEHT)

Segons l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la dels creuers “ja no és una aposta ni anecdòtica, ni marginal” i el projecte ha deixat de ser “un somni” per convertir-se “en una realitat absolutament madura”. El batlle ha insistit que aquest és un projecte territorial i ha agraït, especialment, la presència de l’Ajuntament de Reus. A més, Ballesteros ha plantejat la necessitat d’aprofitar aquest èxit per associar els creuers a les marques turístiques locals.

El gerent de la Cambra de Tarragona, Daniel Martin, també se n’ha mostrat satisfet i ha posat l’accent en la implicació del sector comercial. Actualment, més de 80 establiments de Tarragona participen del projecte d’acolliment a creueristes i, des d’aquesta setmana, els empresaris reben formació específica adreçada a estratègies concretes per a aquest sector. El fet que la majoria d’escales es produeixin en divendres i no en diumenge -com havia succeït altres anys- contribueix a la satisfacció dels viatgers en l’aspecte comercial, segons el Port, ja que els establiments estan oberts. 

El director general de PortAventura, Fernando Aldecoa, ha opinat que l’activitat creuerística contribueix a posicionar el territori com una destinació turística “de primer ordre a nivell internacional”. Per la seva banda, Marta Farrero, del Patronat de Turisme de la Diputació, ha remarcat l’èxit de la coordinació d’agents públics i privats. Al seu torn, la regidora de Turisme i Comerç de Reus, Montserrat Caelles, ha reconegut la dificultat d’aconseguir “tan bons resultats en un termini de temps tan curt” i s’ha emplaçat a seguir treballant en la mateixa línia. 

No hi ha hagut afectació per la situació política

El president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha afirmat que la inestabilitat política no ha tingut ni tindrà afectació en el projecte de creuers. “Tenim confiança que els nous escenaris aportaran estabilitat i així ho projectaran a l’exterior”, ha apuntat. En aquesta línia, s’ha mostrat convençut que l’experiència exitosa de Tarragona com a port base atraurà l’interès d’altres operadors. De fet, ha afegit Andreu, el Port de Tarragona ja ha superat el de Palamós en nombre de passatgers i s’ha situat com el segon de Catalunya per darrere de Barcelona. El port del Baix Empordà ha tancat temporada amb 42.800 passatgers i 42 escales. 

Temas

Comentarios

Lea También