Tarragona, única demarcació catalana on augmenten els morts a les carreteres

La N-340 a les Terres de l'Ebre és la via que es cobra més víctimes del país (Àudios)

19 mayo 2017 23:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tarragona, amb 34 víctimes mortals respecte les 29 del 2013, és l'única demarcació catalana on ha augmentat el nombre de morts a les carreteres en l'any que acabem de tancar. Això es deu principalment a dues vies: la N-340 a les Terres de l'Ebre, passant de 9 a 12 morts, la xifra més alta de totes les carreteres catalanes, i la C-37 a Valls, que ha passat de cap mort a quatre. De fet, dos dels accidents més greus de tot el país, amb tres morts cadascun, han tingut lloc a les carreteres de Tarragona: un a l'AP-7 amb tres turistes francesos morts, i un altre a la N-340 a Sant Carles de la Ràpita, amb tres turistes alemanys morts. Tot i això, els ferits greus han baixat.

Malgrat les xifres de la demarcació, la tendència és a la baixa. Les carreteres i autopistes catalanes van registrar aquest any 2014 un total de 140 morts, un 17,6% menys que l'any anterior, quan es van produir 170 morts. La reducció respecte l'any 2010 encara és més important, un 43%, i això, segons el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, indica que el model català de seguretat viària "dóna resultats positius". Tot i que Catalunya està al capdavant de l'estat i la Unió Europea en reducció de sinistralitat, el conseller no vol caure en el "triomfalisme" i ha alertat que la primera causa de mort és la manipulació de telèfons mòbils al volant. Per això, el 2015 se centrarà en aquest aspecte, així com la mobilitat laboral i els majors de 74 anys.

Mentre que el 2010 hi va haver 246 morts en accidents de trànsit interurbans, la reducció des d'aleshores ha estat constant. També els ferits greus han baixat dels 1.278 de fa quatre anys a 935, amb alguns augments i descensos entremig.

Per mesos, la sinistralitat ha baixat especialment a partir d'agost, amb reduccions importants a l'agost i desembre, els dos pitjors mesos del 2013, i a l'octubre, mentre que el primer semestre va ser pitjor que el de l'any anterior. La Setmana Santa, el pont de l'1 de maig i el pont d'agost no van registrar cap víctima mortal.

Segons el dia de la setmana, s'ha reduït la mortalitat un 28% en dies feiners. Així, el 2010 hi va haver 130 morts de dilluns a divendres, mentre que el 2013 n'hi va haver 111 i aquest 2014 un total de 80. Els caps de setmana s'ha passat de 116 morts el 2010 a 60 aquest 2014, un més que l'any anterior. En total hi ha hagut 23 caps de setmana sense cap mort a les carreteres, set més que el 2013. Per reduir encara més la sinistralitat en dies feiners, s'ha reforçat la formació dels treballadors per disminuir el risc d'accident quan van i tornen de treballar i durant els trajectes per feina.

Per tipus de vehicle, la motocicleta era el que més preocupava, pel repunt de morts del 2013, que es va tancar amb 42 víctimes. Aquest 2014 hi ha hagut 33 morts, un 21% menys. Segons Espadaler, aquests resultats han estat gràcies en part a les campanyes de conscienciació tant dels motoristes com de la resta d'usuaris de la via. La campanya va començar al segon semestre, i es van començar a veure bons resultats, després d'uns primers mesos amb un balanç negatiu respecte el 2013.

De vianants n'han mort deu, vuit menys que el 2013, i de ciclistes, sis, un més que l'any anterior. La sinistralitat també ha disminuït entre els camions, amb cinc morts, un menys que el 2013, i en furgonetes, amb quatre morts, tres menys. D'usuaris de turismes en van morir 81, deu menys que el 2013, cosa que suposa una reducció de l'11%.

Per edats, totes les franges veuen reduir la seva mortalitat, excepte les persones de 55 a 64 anys i els majors de 74 anys, que han augmentat més d'un 20%, superant la vintena de víctimes. Per reduir aquestes xifres, s'han posat en marxa plans de formació per a ancians. En canvi, la franja que més baixa és la dels joves de 15 a 24 anys, passant de 25 a 13 morts d'un any a l'altre.

Tot i representar gairebé el 45% dels conductors, les dones només han suposat el 21% de les víctimes. Així, el perfil aproximat de la víctima mortal és un home de més de 55 anys que pateix un accident la tarda d'un dia laborable. Les dones de 25 a 34 anys són les que pateixen menys accidents.

Per acabar de tancar les xifres, el Trànsit ha identificat 16 de les víctimes mortals, més d'un 11%, com a visitants estrangers. Són tres més que l'any anterior i això ha fet recordar a les autoritats catalanes que el país no només suporta la mobilitat de la pròpia població sinó la dels milions de turistes i persones que travessen el país com a via de pas. De fet, els dos accidents múltiples més greus, amb tres morts cadascun, van ser de turistes alemanys i francesos. Una de les mesures que permetrà reduir aquesta xifra és que la Unió Europea permetrà multar els vehicles siguin del país que siguin.

 

Riscos a la carretera

Això s'agreuja, segons Espadaler, pel dèficit històric d'infraestructures viàries, que suposa una ràtio de quilòmetres de carretera per habitant un 2,8% inferior a la mitjana espanyola. A més, es remarca en el cas de vies de doble sentit de circulació amb alta sinistralitat com la N-II, la N-340 o la C-55.

També juguen un paper negatiu en la seguretat viària l'increment moderat del trànsit a causa de la lleu sortida de la crisi, que suposa un 3% més de trànsit a les autopistes, després de vuit anys consecutius de descensos, i de més d'un 3% d'increment a la resta de vies. A tot això, s'hi suma l'envelliment del parc mòbil, ja que el 60% dels vehicles té més de 10 anys. Aquest aspecte s'hauria de compensar amb un bon manteniment i superar la ITV, tot i que de moment es descarta retornar al projecte de detecció i sanció a través de càmeres de vigilància a les vies, a causa dels nombrosos errors de les bases de dades de la Direcció General de Trànsit del govern espanyol. Tot i així, els Mossos seguiran vigilant que els vehicles hagin superat la inspecció.

Però el que més preocupa a les autoritats són les causes plenament evitables. Així, les distraccions al volant s'han situat, per primer cop a la història, com la causa principal dels accidents mortals, per davant de l'excés de velocitat, la combinació amb alcohol o drogues i el consum de psicofàrmacs. Segons els Mossos, el 87% de les denúncies que interposen són per utilitzar el mòbil mentre es condueix, parlant per telèfon o escrivint o llegint missatges, cosa que encara és més greu. Segons Espadaler, conduir mentre s'usa el mòbil és com multiplicar per deu la taxa d'alcoholèmia.

Per això, el 2015 se centrarà especial atenció en aquest aspecte, sobretot mitjançant la conscienciació, però també les sancions, i s'incidirà també en la seguretat en l'entorn laboral, els ancians i en la reducció dels conductors que hagin consumit psicofàrmacs.

 

A Espanya 3 morts menys que el 2013

En paral·lel, aquest divendres s'ha presentat també el balanç de víctimes d'accident de trànsit al conjunt de l'Estat espanyol. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que, en total, durant el 2014 hi ha hagut 1.131 morts a la xarxa de carreteres estatal, 3 menys que l'any anterior. A Catalunya la xifra de morts s'ha reduït en 30 víctimes, amb un total de 140.

Altres fets que ha destacat Fernández Díaz és que la xifra de 1.131 morts és molt més baixa que la que es va registrar el 1960, el primer any que hi ha estadístiques. Aquell any, el nombre de vehicles, segons el Ministeri de l'Interior, era 30 vegades menor. A més ha afegit que el descens de víctimes es repeteix per onzè any consecutiu.

Fernández Díaz també ha posat l'accent en el fet que l'Estat espanyol, segons ha dit, continua essent el cinquè país del món amb millor seguretat vial. Per primer cop el nombre d'accidents mortals en carretera no supera la barrera del miler, mentre que els ferits greus es redueixen un 8%.

Com en el cas català, aquestes xifres són provisionals i fan referència, només, als accidents mortals en via interurbana i a les víctimes que s'han produït fins a 24 hores després del sinistre. Les xifres definitives, que inclouran també les víctimes en vies urbanes i les que s'han produït en unes i altres carreteres fins a 30 dies després de l'accident, es facilitaran pel juny.

Comentarios
Multimedia Diari