Tercera fase per frenar l’avenç de les esquerdes a Barberà de la Conca

El pressupost per aixecar un mur de contenció que doni estabilitat al turó és de 240.00 euros

09 septiembre 2018 19:21 | Actualizado a 11 septiembre 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les actuacions per intentar frenar la progressió de les esquerdes que afecten a diverses cases dels veïns, com edificis i espais públics del municipi de Barberà de la Conca no s’aturen.

Ara mateix es troba en període de licitació la tercera fase endegada per l’Ajuntament de la vila, amb l’objectiu de paliar els efectes d’aquesta mena de falla geològica que ha provocat l’aparició i creixement d’aquesta esquerda que s’esten en línia recta, d’uns 250 metres de longitud, que travessa bona part del nucli antic, de nord-est a sud-oest.

Aquest moviment geològic va ser detectat per diversos veïns, en els seus inicis, l’estiu de 2010, quan van alertar l’Ajuntament de l’aparició d’esquerdes a les seves cases. L’ens local va comunicar aquest fet a l Institut Geològic de Catalunya, el qual des del novembre d’aquell any ha vingut realitzant tota mena d’estudis i tasques de seguiment d’aquest fenòmen excepcional, per tal d’intentar descobrir-ne les causes i encertar en les mesures a aplicar. Són diverses les hipòtesis a valorar, tals com l’acumulació d’aigües o la naturalesa dels materiales que configuren el subsòl, com també que l’orígen tingui a veure amb un trencament o falla que generés el primer moviment.

A hores d’ara encara no s’ha pogut determinar les causes concretes de l’esquerda que persisteix, «que afecta una trentena de cases de la part alta del poble, set d’elles amb afectació severa, i la resta amb consequències més lleus», comenta l’alcalde de Barberà, Marc Rovira. Dues d’aquestes cases han estat desallotjades, pel risc que comporta, «amb l’atenuant de tractar-se de segones residències», diu Rovira.
Cinc carrers afectats i l’església

L’afectació abasta a cinc carrers, on es troben les cases esmentades i també el seu paviment, sense oblidar l’església parroquial de Santa Maria que corona el turó del poble, quina façana l’esquerda literalment ha partit en dos, motiu pel qual roman tancada des de Setmana Santa de 2014. De llavors encà, el lloc de culte i celebració de la litúrgia és la sala parroquial que hi ha a la vora.

Els treballs de la tercera fase aniran dirigits a la construcció d’un mur de contenció que doni estabilitat al turó. Marc Rovira explica que concretament es tracta del mirador proper a la zona de l’església «que rebaixarem quant  a l’alçada i guanyarà en amplitud; tindrà les funcions de contrafort i la seva forma esglaonada permetrà disposar d’una graderia des d’on poder gaudir d’algun acte o espectacle». 

El pressupost de les obres a licitar és de 240.000 euros, que sumats al cost de la primera i segona fase «la inversió total al problema de les esquerdes ascendeix a 580.000 euros», subratlla l’alcalde Rovira, import que és sufragat entre la Diputació de Tarragona i recursos propis de l’Ajuntament de la localitat.

L’alcalde ha volgut deixar clar que aquestes actuacions són paliatives i superficials a l’esquerda «que segueix viva i a la que hem d’intentar d’aturar». En les anteriors intervencions ja es van construir alguns murs, reforçant fonaments d’edificis, mitjançant micropilotatges per garantir la seva estabilitat i també la dels espais públics. 

Marc Rovira manifesta que «els barberencs valoren la feina de les administracions, tècnics i geòlegs, fins fa poc centrada als despatxos i que ara, poc a poc, s’està traduïnt en intervencions que aporten  resultats positius».

Comentarios
Multimedia Diari