Test d’antígens per tornar als assajos de castells

La Coordinadora de Colles Castelleres veu «inviable» econòmicament la prova pilot

14 diciembre 2020 20:20 | Actualizado a 15 diciembre 2020 06:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Experts i científics de la Universitat Rovira i Virgili proposen fer tests d’antígens a cada assaig a partir de la primavera per reprendre l’activitat castellera. Els investigadors han demanat a la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya que impulsi un pla consensuat amb les colles i amb el vistiplau de les autoritats sanitàries per fer una prova pilot que permeti als castellers tornar a fer construccions. «Els castellers som un símbol de país; si la vacuna i els tests funcionen amb nosaltres és un símbol a tot el món», ha afirmat Manel Sanromà, professor de la URV. Des de la Coordinadora consideren que els tests són econòmicament «inviables» i que generarien un desequilibri entre les colles.

La proposta es va debatre en la jornada Castells: deu anys de patrimoni immaterial de la humanitat, organitzada per la Càtedra de la URV per a l’Estudi del Fet Casteller, de dissabte.

L’astrofísic, matemàtic i investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Manel Sanromà, va afirmar que les colles han de ser proactives si volen tornar a trepitjar les places castelleres la temporada que ve. «Vacunant-nos i/o amb testos sistemàtics podem ser un grup de prova per veure com funcionen els tests en grups d’altíssim risc, com són les persones en una pinya o un damunt dels altres», va assenyalar Sanromà, casteller històric.

Comparteix opinió, el company de departament i físic Àlex Arenas. Tot i el risc que representa un assaig, ja que els castellers estan en contacte i respirant el mateix aire, Arenas considera que la prova pilot seria «molt encertada». «Ens proposen l’escenari més en contra i poder controlar l’assaig d’un castell seria un èxit per Catalunya i pel coneixement de la humanitat», va assegurar Arenas.

Comentarios
Multimedia Diari