Tocar la flauta en una aula virtual

Escoles Vedruna. Valls, Santa Coloma o l’Espluga han treballat amb els Chromebooks com a eina d’aprenentatg

12 marzo 2019 11:33 | Actualizado a 12 marzo 2019 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un intercanvi d’experiències pedagògiques realitzades amb la tecnologia com a mitjà i portades a terme per alumnes de les escoles Vedruna. Aquest és l’objectiu del Chrome Camp 2019 que tindrà lloc aquest dissabte al Caixafòrum de Barcelona. Diferents escoles Vedruna de Catalunya han dissenyat un projecte tecnològic i l’han portat a les aules. 

L’escola Vedruna de Valls va desenvolupar el projecte Google FluteRoom per a alumnes de 5è de primària. Es tracta d’una aula virtual. Els professors pengen recursos: partitures, material per tal de facilitar l’aprenentatge. «Els infants aprenen a tocar la flauta d’una forma més motivadora», explica el professor de música de l’escola Vedruna de Valls, Jordi Mandoli, i afegeix que «cada alumne grava un vídeo d’ell mateix amb la cançó amb flauta. Ells toquen damunt de l’acompanyament i de cada cançó tenen un gran ventall de recursos: la cançó original, mp3 i la poden estudiar bé a casa». De fet a classe perfeccionen i aclareixen els dubtes que puguin sortir. 

«Fins ara tocaven la flauta un per un i era pesat ja que tots havien d’escoltar els 25 companys. Així, doncs, hem treballat amb diferents aplicacions, ells es graven, toquen la cançó i m’ho entreguen i jo els poso la nota», afirma el professor. 

És una nova manera d’aprendre a tocar aquest instrument a més d’utilitzar les noves tecnologies. «També hi ha vídeos tutorials on els alumnes poden veure com es toca aquella cançó si no la saben». En el cas de l’escola Vedruna de l’Espluga de Francolí, han treballat amb els

Bee-bots. Aquests són robots infantils programables i dirigits als infants. En aquest cas als nens de P-5. El projecte porta per nom ‘A la recerca de les emocions’. A través dels codis QR, de la Bee-bot i d’un amic misteriós que acompanya els infants durant tot el viatge, i poden donar resposta a les seves preguntes. 

«Nosaltres ja ho treballàvem a les aules. En el nostre cas hem hagut de preparar més la part oral, ja que hauran de parlar en públic i això a vegades costa més», assegura Cristina Campos de l’escola Vedruna de l’Espluga de Francolí. 

A Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) l’escola Vedruna ha ideat el projecte Stars Restaurant dirigit al cicle superior. Aquest apareix a partir dels espais d’aprenentatge. A l’espai d’anglès (Tea time) sorgeix la idea de dissenyar un hotel i un restaurant.  Amb el Chromebook com a eina d’aprenentatge i utilitzant l’aplicació room sketcher es dissenyen els plànols i es prepara tot el material (pòsters, carta de menú...) per donar a conèixer el restaurant. Fins i tot un vídeo promocional de la seva inauguració. Un treball on la interdisciplinarietat i les tecnologies van de la mà. 

La finalitat de Chrome Camp  és compartir amb tota la comunitat educativa tot allò que han pogut desenvolupar a les aules després de la implementació dels Chromebooks com a eina habitual de treball. D’aquesta manera es mostraran més de 70 activitats repartides en modalitats diferents: elevator pitch, workshops, shows i experiences. Hi haurà, per tant, aules on es desenvoluparan tallers específics que mostraran als docents com emprar diferents eines, un espai amb taules d’experiències, una sala on els alumnes comunicaran projectes d’èxit en format pitch i un auditori on es representaran espectacles vinculats a les STEAM. 

Recerca de les emocions
Els infants de 5 anys ja treballaven amb els Bee-bots i la robòtica, però en aquest projecte han afegit les emocions

Gamificació, Programació, Robòtica Educativa, Realitat Augmentada, Realitat Virtual, Disseny i impressió 3D són alguns dels conceptes, entre molts altres, que seran presents rere les experiències presentades. També s’hi podran veure projectes que han estat guardonats en convocatòries adreçades al sector educatiu (Mobile Learning Awards, App Awards, Baldiri Reixach o Premi TIC de la FECC, entre altres) i que els nois i noies volen compartir amb altres docents. La iniciativa, sorgida d’un grup d’alumnes i docents, vol ser una manera de reflexionar entorn dels aprenentatges que avui es desenvolupen a les aules, de compartir coneixement i, sobretot, de donar protagonisme als alumnes.

Comentarios
Multimedia Diari