Torna el Mercat Vell de Conesa, un any després de la riuada

La setena edició del mercat va acollir ahir més de 2.500 persones que van poder gaudir d´una ruta per les cases-museus del poble

19 mayo 2017 22:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ahir no va ploure a Conesa. Ahir el riu no es va desbordar. Ahir va tenir lloc la setena edició del Mercat Vell de Conesa. Va ser tot un èxit. Hi van passar més de 2.500 persones pel petit i encantador municipi. Però els conesins, i sobretot els organitzadors de l’esdeveniment, no es van poder treure de la memòria ni un sol moment la desgràcia que va provocar l’aigua durant la passada edició del Mercat Vell, avui fa justament un any.

Els carrers de Conesa comptaven amb més de 60 parades on es venien antiguitats de tot tipus: des de màquines de cosir fins a joguines considerades relíquies. Un altre dels encants del Mercat Vell van ser les entrades de les cases, transformades per un dia en museus. Els conesins preparen els vestíbuls de les seves llars amb entusiasme durant setmanes, per deixar sense paraules els visitants. I ho aconsegueixen. Col·leccions de nines, de soperes, d’antiguitats, entre d’altres, vesteixen els carrers més cèntrics de Conesa.

Per altra banda, els organitzadors del Mercat Vell reconstrueixen cada any dos comerços. Enguany van imitar a la perfecció una botiga d’electrodomèstics antics i de joguines, també antigues. Tot això va ser possible gràcies a la col·laboració de tots els conesins, que dies abans del gran esdeveniment destapen records i objectes antics dels seus avis, i fins i tot, besavis. La bona sinergia entre l’Ajuntament conesí, les diferents associacions del petit municipi i els habitants van ser els responsables del gran èxit de la setena edició del Mercat Vell de Conesa.

Les exposicions també hi van tenir un paper important. La Gemma Tort és una jove estudiant de Belles Arts. Ella no és conesina, però hi té família. Ahir va exposar els seus dibuixos i aquarel·les a Cal Mingo, una de les cases mítiques del poble. Fa dies, la Gemma va visitar el poble per poder dibuixar els racons de Conesa. Les seves obres d’art reflectien a la perfecció l’essència del municipi. Per altra banda, a Cal Duch, l’emoció hi va ser present durant tot el dia. Hi havia un recull de fotografies antigues on es podien veure imatges dels conesins quan eren petits. Una exposició de cotxes d’època i una mostra de cartells de la festa major de Conesa van permetre conèixer més a fons la idiosincràcia del poble.

Un dels plats forts del Mercat Vell va ser la quarta edició del Tast de Vins de Denominació d’Origen, que es va celebrar al Minigolf El Clos, un paisatge immillorable. De cop i volta, un grup d’animació de carrer va irrompre a escena. La diversió estava assegurada. La tarda va ser per als més petits. El Pati es va omplir de nens i nenes que jugaven amb jocs reciclats, mentre que els pares degustaven oli i productes del territori al Racó del Mossèn.

A l’hora de dinar, tots els conesins van recordar amb emoció la gran riuada que va patir el poble. I és que a les tres de la tarda, d’avui fa un any, la pluja va protagonitzar la jornada. Ahir ningú no podia evitar recordar-ho.

 

Un record difícil d’esborrar

Tant era així que a l’ermita de Sant Antoni hi havia un homenatge a l’Aiguat dels Àngels. Unes gotes d’aigua gegants fetes de ceràmica, juntament amb fotografies de com va quedar el poble ara fa un any, presidien l’ermita. «Estem satisfets perquè tot i la desgràcia de fa un any, els paradistes han tornat al Mercat Vell de Conesa», explicaven membres de l’organització. A més, també asseguraven que ahir es va tancar per sempre la ferida moral i material que va causar l’aiguat.

Josep Ramon és un dels prop de 120 empadronats a Conesa. Té 87 anys, i va néixer i ha viscut tota la vida a Cal Gallard, una antiga residència dels monjos de Santes Creus amb una façana renaixentista. Amb els ulls plens de llàgrimes i marcat per una gran emoció, en Josep explicava que el dia del Mercat Vell, el seu poble té un color especial i està ple de vida. S’estima el seu poble, i com ell la resta de conesins. Això és el que es respirava ahir a Conesa.

Comentarios
Multimedia Diari