Tornar als hàbits saludables

Amb l‘inici del desconfinament és moment de recuperar les petites rutines i practicar el menjar conscient

02 mayo 2020 16:48 | Actualizado a 02 mayo 2020 20:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Comença el desconfinament i per tots aquells que no ho han fet, és el moment d’intentar recuperar els horaris, tornar a les petites rutines i fins i tot picar de forma saludable quan l’avorriment provoca viatges cap a la nevera. Tot plegat, amb les sortides a passejar o a fer esport en les franges horàries indicades, ajudarà a trobar-se millor.

Les dietistes-nutricionistes reusenques Rosa Baró (@rosabarodiet) i Cèlia Rodríguez (@celianutricio), donen algunes claus per aconseguir-ho tot incidint en què les dietes miracle no existeixen així com tampoc la pastilla que aprimi de forma exprés. Rosa Baró visita a la Clínica Alomar i Cèlia Rodríguez és membre de la Unitat Vascular i Metabolisme (UVASMET) de l’Hospital Sant Joan de Reus.

 

Planificació
Confinats o no, és igual. Sempre s’ha de procurar reservar una estona cada setmana per a planificar els àpats dels dies següents. Aquesta petita acció ajudarà a organitzar millor la compra, llista en mà, evitant els aliments innecessaris i reduint d’aquesta manera el seu malbaratament. «Evitem també els menús a la carta de cadascú. Si valorem menús equilibrats i consensuats, així aprenem que hi ha dies que es menja coses que agraden més que d’altres», destaca Rosa Baró.

Les coccions
S‘han d’utilitzar tècniques culinàries senzilles com ara forn, planxa, vapor, brasa, papillot, uok o cremes i sopes lleugeres, entre altres. «Em puc menjar un ou ferrat si el faig a la planxa perquè el problema és el fregit», indica la Cèlia Rodríguez. «O fer les patates tallades molt finetes en una paella i queden com si fossin xips». 

Aliments i àpats
«La base dels menús ha de ser sempre fruita fresca de temporada, verdura, llegum sec o en conserva, fruits secs, ous, pa, pasta i arròs integral així com la llet i els derivats naturals, sense sucres afegits», apunta la Rosa.

«Per població general, va molt bé el mètode del plat», manifesta la Cèlia. «El 50% que sigui verdura, la que més agradi, 15% de proteïna i 15% d’hidrat de carboni. Una bona opció és posar llegum, ja que engloba la proteïna i l’hidrat de carboni. Per tant, ja tenim un plat complet. Si per contra es vol pasta, es pot preparar un plat de macarrons, la carn amb salsa bolonyesa i acompanyar amb un bon plat de verdura, com pot ser un plat d’amanida o bé posar verdura als macarrons. Així es tindrà un plat igual de ple i no hi haurà cap problema»

 

Els líquids
Recordar beure aigua o si es prefereix, infusions calentes, fredes o brous de verdura. Evitar sucs, begudes ensucrades i alcohòliques. Quant a l’aigua, la de l’aixeta és segura i per fer-la més gustosa es pot afegir un raig de suc de llimona.

Les racions
Rosa Baró parla de menjar conscient. «Les racions, millor petites. S’ha de practicar el menjar conscient, valorant les sensacions de plenitud i sacietat i si cal, repetir. Millor això que posar de cop racions grans i tenir la sensació d’haver d’acabar el plat obligatòriament».

Picar de manera saludable
«Compte amb les temptacions en moments d’avorriment o gana emocional si tenim la casa plena d’aliments altament processats, ensucrats, salats, llaminadures, snacks, begudes ensucrades, brioixeria... Això també s’ha de planificar i deixar-los per moments puntuals com pot ser l’aperitiu del diumenge o el sopar del dissabte, perquè d’aquesta manera continuem amb l’equilibri setmanal dels àpats saludables, assenyala la Rosa.

«Fins i tot els dietistes piquem, per la qual cosa el que hem de fer és buscar picoteig saludable i pensant en el benestar», afegeix la Cèlia. Opcions de picoteig saludable serien: «fruits secs, fruita, iogurt o fins i tot aquests barrejats. Per exemple, maduixes amb iogurt, si ho fiquem al congelador, doncs tenim un gelat. De la mateixa manera, en comptes de crispetes de bossa, podem optar per fer-les a casa».

 

Rumors i mites
Atenció a les ‘fake news’ de la Covid-19

«S’ha dit que alguns aliments curaven la Covid-19 com ara el gingebre i fins i tot les càpsules de lactoferrina i no és veritat», assenyala Cèlia Rodríguez. «El problema d’internet és que hi ha molta desinformació», continua.

En aquest sentit i sense relació amb el coronavirus, posa com a exemple els anuncis de vitamines, «que només són necessàries quan tenim un dèficit, no perquè estiguem cansats» o els productes crema grasses per aprimar-se.  «Són enganyifes, com la famosa dieta Dunkan, que segueix venent llibres malgrat que ha estat expulsat del Col·legi de Metges».

Pel que fa a l’alimentació, Cèlia advoca per fer un esforç, canviar d’hàbits i prevenir.  «Ningú ens ensenya a menjar i aquí tenim un problema. És per això que la nostra població cada vegada és més sedentària i menja pitjor. Aleshores, és quan el sobrepès i l’obesitat augmenten. Les xifres són alarmants», diu.

Una situació que, com explica, fa que es comenci a practicar cirurgia bariàtrica a adolescents. Per tot plegat, Cèlia defensa la figura del dietista-nutricionista als Cap per atacar els problemes abans que no apareguin.

Comentarios
Multimedia Diari