Tornen els vis-a-vis a la presó de Tarragona un cop superat el brot de coronavirus

Justícia i Salut obren la segona unitat Covid-19 al centre penitenciari Puig de les Basses (Figueres) per atendre presos amb símptomes lleus

23 noviembre 2020 13:55 | Actualizado a 23 noviembre 2020 14:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A partir d’avui dilluns 23 de novembre, es reprenen les comunicacions amb contacte directe entre els interns i les seves famílies al centre penitenciari Mas d’Enric (El Catllar) que es van suspendre a principis de novembre, per la detecció d’un brot de covid al mòdul 6 que va afectar 45 interns i 7 funcionaris.

Els interns podran fer comunicacions familiars i comunicacions de convivència, amb la parella i els fills menors de 10 anys. Aquestes trobades es duen a terme en sales de visita de la presó de Tarragona. També es podran continuar fent les comunicacions per locutori. 

Les úniques restriccions que es mantenen a la presó tarragonina són les que estan vigents a la resta de centres, pel que fa a limitar el nombre de visitants i la durada de la visita, així com la necessitat de demanar cita prèvia, per evitar l’acumulació de persones als espais comuns.

Segona Unitat a Figueres

Per altra banda, el Govern ha posat en marxa una segona unitat Covid-19 a la presó de Puig de les Basses (Figueres) per a presos positius de coronavirus de baixa complexitat. Té 34 llits per atendre la població penitenciària asimptomàtica o que no requereixin suport respiratori.

La nova unitat ocupa dependències que estaven buides de la Unitat Psiquiàtrica de Puig de les Basses. Augmenta la capacitat de resposta si es produís un nou increment de contagis entre interns. I servirà per atendre els positius de la presó i també s’hi podran derivar casos dels centres penitenciaris de Quatre Camins i Joves (La Roca del Vallès). S’afegeix als dos equipaments sanitaris de referència per atendre la població penitenciària amb Covid-19.

El primer és el Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, amb 31 llits, dels quals se’n dediquen 22 a interns positius que requereixen una atenció sanitària per covid. La resta de llits del pavelló són per atendre necessitats d’ingrés hospitalari per altres malalties orgàniques o intervencions quirúrgiques. Actualment no té pacients que requereixin hospitalització per covid.

La Unitat Covid-19 de Brians 2, oberta a l’abril, amb motiu del pic de la primera onada de la pandèmia, està en funcionament ininterromput des que es va reobrir al juliol. Té 10 dels seus 22 llits ocupats. S’hi ubiquen els interns amb símptomes lleus. És el mateix perfil de positiu que atendrà la unitat de Puig de les Basses. Les tres unitats especialitzades sumen 78 llits.

Ponent, a l’espera

Pel que fa al Centre Penitenciari de Ponent, la suspensió dels vis-a-vis familiars i de convivència es mantenen encara per protegir la salut dels interns i dels professionals, després del brot al mòdul 4 que va infectar 36 interns i 14 treballadors. La represa s’estudiarà en funció de l’evolució de les dades dels propers dies. Les úniques comunicacions que es poden fer a la presó lleidatana a hores d’ara són als locutoris, a través del vidre.

Balanç de casos des de l’inici de la pandèmia

Des de l’inici de l’emergència, 355 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 323 de donats d’alta. De la resta: 10 estan ingressats a la Unitat Covid-19 de Brians 2;  8 romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4; 4, a la infermeria de Brians 1; 4 més, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 2, a la infermeria de Ponent; 2, a la infermeria i el DAE del Centre Penitenciari Joves; 1, a la infermeria de Mas d’Enric; i 1 més, a un hospital de la xarxa pública.

També s’han confirmat 339 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 255 ja han estat donats d’alta.

Recollida de signatures per demanar dimisions

Els sindicats representatius UGT Presons, CCOO, CSIF-Presons i CATAC, afirmen en un comunicat que "les decisions que està prenent el Secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, amb el recolzament del Subdirector General de Programes de Rehabilitació i Sanitat, Carles Soler, de la Subdirectora General de Centres i Gestió Penitenciària, Paula Montero, i de la Subdirectora de RRHH i Econòmics, Rosa Pérez, són de tal gravetat que els desacredita i incapacita per continuar gestionant un àmbit del que els professionals penitenciaris n’estem orgullosos".

L’actual administració penitenciària -afegerixen- està demostrant des de fa anys un absolut menyspreu per tots nosaltres quan no dubta a posar-nos en perill apostant per infradotar els centres penitenciaris, anteposant els criteris econòmics per sobre dels relacionats a garantir la nostra seguretat. Però si ja és greu la gestió que estan duent a terme en matèria de personal, ara, amb les erràtiques decisions que estan prenent per prevenir l’impacte de la Covid-19, han traspassat una línia vermella que no podem tolerar.

Els sindicats diuen que l'administració pren "conscientment mesures provocadores i miserables que afecten les nostres condicions laborals, després les defensen sense pudor utilitzant arguments menyspreables i, fins i tot fastigosos, com que s’hauran de retornar els minuts no treballats per sortir de manera esglaonada o que el personal de rehabilitació s’ha de fer imprescindible sinó vol que el tornin a reduir el sou un 15%".

Els sindicats que firmen el document asseguren que s’ha arribat a un punt de no retorn en el que els professionals penitenciaris han perdut totalment la confiança en els actuals responsables penitenciaris i en el que la relació d’aquests amb els sindicats representatius està absolutament deteriorada.

Per això "pensem que és necessari que es produeixi un relleu de tot l’equip que integra la Secretaria de Mesures Penals i encetem una recollida de signatures que enviarem a la Consellera de Justícia per reclamar la substitució dels màxims responsables penitenciaris".

Comentarios
Multimedia Diari