Tot a punt per a la Fira de la Tòfona Negra i el Concurs de Gossos Tofoners de Vilanova de Prades

La tercera edició d’aquest esdeveniment tindrà lloc dissabte i espera superar la xifra de participants de l’any passat 

07 enero 2019 10:04 | Actualizado a 26 febrero 2019 16:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La temporada de tòfona es concentra principalment en el període comprès entre els mesos de novembre i març. És precisament en aquesta època que Vilanova de Prades va impulsar el 2017 la seva primera Fira de la Tòfona i Concurs de Gossos Tofoners. Una cita que arriba enguany, doncs, a la seva tercera edició i que tindrà lloc dissabte vinent en aquest menut i pintoresc municipi de la Conca de Barberà.
A Catalunya únicament dues poblacions més organitzen una fira d’aquestes característiques: Centelles (Osona) i Cal Rosal (Berguedà), però la de Vilanova de Prades, tot i el seu encara breu recorregut, «esdevé molt concorreguda quant a concursants i visitants», subratlla Dídac Espasa, director de la fira, i s’espera superar la xifra de l’any passat en què s’hi van aplegar 300 persones d’arreu de les comarques.

El creixent interès que desperta aquesta fira, amb el suport de l’Ajuntament de la vila i d’altres entitats,  fa que a hores d’ara ja s’hagin inscrit una quinzena de gossos tofonaires, amb els seus amos, procedents de tot Catalunya, per competir al concurs dedicat a la cerca de les tòfones, el qual consisteix en la localització de quatre d’aquests preuats fongs, per a cada gos, en un temps de quatre minuts. 

Es premia la destresa de l’animal que trobi amb més rapidesa les tòfones amagades sota terra. Els premis consistiran en lots de productes locals. Dídac Espasa recorda que «els propietaris de gossos tofonaires interessats a participar en el certamen tenen temps d’inscriure’s gratuïtament fins demà passat, dimecres», a través de l’adreça electrònica tofonadelaconca.info@gmail.com.

Tòfona i Km 0

El fet que el programa d’activitats de la fira es concentri en un sol dia fa que aquest sigui força atapeït i interessant. Dissabte, a les 9.30 del matí, a la sala del Casal es procedirà a la inauguració oficial del certamen, per iniciar seguidament les jornades tècniques. En primer lloc, la ponència sobre ‘Qualitat, conservació i diferenciació d’espècies de tòfones’, a càrrec del doctor Pedro Marco, investigador del Centro de Investigación y Tecnologia Agroalimentaria de Aragón, que tractarà de les tòfones amb aromes naturals i artificials. A continuació, showcooking: ‘La cuina de la tòfona’, amb el xef Rafael Múria, del restaurant Quatre Molins, de Cornudella de Montsant, que elabora  plats ben originals amb tòfona i mel.

A les 12 del migdia, al recinte del camp de futbol, on s’instal·larà una carpa, es podrà gaudir de la Fira de la Tòfona Negra, i dels productes Km 0 amb degustació de tapes, per maridar tòfona i vi local del celler Vega Aixalà. Està previst la presència de més d’una dotzena de parades, entre elles, dues dedicades a la venda de tòfona fresca i una de plantes amb aquest fong. A la vegada es donarà inici al concurs de gossos tofonaires, que esdevé el gran atractiu de la cita a Vilanova de Prades.

La novetat d’aquest any és el ‘dinar trufat’, amb venda de tiquets al mateix recinte. Finalment, a dos quarts de cinc de la tarda, a la sala del Casal  tindrà lloc la presentació del llibre Bolets de les muntanyes de Prades i boscos de Vimbodí i Poblet, un inventari micològic realitzat durant els anys 2015-2016-2017 pels micòlegs i coautors de la publicació, Francisco Barrajón, Adela Mas i Mercedes Pigem.  Cal ressaltar que els diners obtinguts per la venda d’exemplars aniran destinats a benefici de l’Associació Alba, de persones amb discapacitat. En acabar, els interessats podran adquirir el llibre i, plegats, acomiadar la fira fent un brindis amb cava.

En definitiva, una ocasió única per gaudir, en família o amb amics, del singular paisatge de les muntanyes de Prades; descobrir i poder comprar la saborosa tòfona, i productes de proximitat, com també admirar les aptituds dels gossos tofonaires, enmig del millor i cordial ambient.

Comentarios
Multimedia Diari