Traslladen ous d'oreneta per protegir-los d'un enderroc a Vilaverd

Els 34 ous s´han traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa per fer viable el seu naixement

19 mayo 2017 19:27 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Efectius del Cos d’Agents Rurals de la Conca de Barberà, juntament amb personal tècnic del Centre de Fauna de Torreferrussa, de Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat i de representants de l’Ajuntament de Vilaverd, van retirar aquest dimecres 34 ous d’oreneta cuablanca (‘Delichon urbicum’) dels nius que formaven la colònia de l’antic edifici del consistori. L’actuació es va portar a terme per una emergència d’enderrocament de l’edifici, que es troba en molt mal estat. Els ous els van traslladar al centre de Torreferrussa, on s’intentarà fer viable el naixement i desenvolupament d’aquestes petites orenetes que pertanyen a una espècie protegida.

L’oreneta forma grans colònies -en el cas de Vilaverd, fins a 50 nius- i ubica típicament els seus nius als ràfecs de les teulades d’edificis antics o en desús en ciutats i viles. Precisament, un dels factors de regressió de l’espècie és la disminució dels espais de cria, conseqüència de les obres de millora i rehabilitació d’aquests edificis o construccions, la destrucció incontrolada dels nius o la construcció de nous edificis sense ràfecs o amb superfícies llises on no poden construir els seus nius de fang. 

L’oreneta cuablanca és una espècie estival -passa l’hivern a l’Àfrica- i comença a arribar cap a la segona quinzena de març, però el flux migratori principal arriba al mes d’abril i es perllonga fins a la meitat de maig. La major part de les postes es fan cap a finals de maig i més sovint a primers de juny. De vegades, les niuades s’endarrereixen molt, amb polls a punt de sortir del niu durant la primera quinzena de setembre

La rehabilitació de façanes en edificis on nidifiquen espècies protegides s’han de fer fora del període de nidificació, és a dir, al setembre o octubre. Però en el cas de Vilaverd, com que l’edifici presentava greus problemes de conservació amb risc per a les persones, no es va poder esperar al final de la temporada de cria i com a mesura d’emergència es va activar un ràpid dispositiu de retirada dels ous.

Comentarios
Multimedia Diari