Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Traslladen ous d'oreneta per protegir-los d'un enderroc a Vilaverd

Els 34 ous s´han traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa per fer viable el seu naixement

ACN

Whatsapp
Imatge d'un niu d'orenetes. Foto: blogmuseuciencies

Imatge d'un niu d'orenetes. Foto: blogmuseuciencies

Efectius del Cos d’Agents Rurals de la Conca de Barberà, juntament amb personal tècnic del Centre de Fauna de Torreferrussa, de Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat i de representants de l’Ajuntament de Vilaverd, van retirar aquest dimecres 34 ous d’oreneta cuablanca (‘Delichon urbicum’) dels nius que formaven la colònia de l’antic edifici del consistori. L’actuació es va portar a terme per una emergència d’enderrocament de l’edifici, que es troba en molt mal estat. Els ous els van traslladar al centre de Torreferrussa, on s’intentarà fer viable el naixement i desenvolupament d’aquestes petites orenetes que pertanyen a una espècie protegida.

L’oreneta forma grans colònies -en el cas de Vilaverd, fins a 50 nius- i ubica típicament els seus nius als ràfecs de les teulades d’edificis antics o en desús en ciutats i viles. Precisament, un dels factors de regressió de l’espècie és la disminució dels espais de cria, conseqüència de les obres de millora i rehabilitació d’aquests edificis o construccions, la destrucció incontrolada dels nius o la construcció de nous edificis sense ràfecs o amb superfícies llises on no poden construir els seus nius de fang. 

L’oreneta cuablanca és una espècie estival -passa l’hivern a l’Àfrica- i comença a arribar cap a la segona quinzena de març, però el flux migratori principal arriba al mes d’abril i es perllonga fins a la meitat de maig. La major part de les postes es fan cap a finals de maig i més sovint a primers de juny. De vegades, les niuades s’endarrereixen molt, amb polls a punt de sortir del niu durant la primera quinzena de setembre

La rehabilitació de façanes en edificis on nidifiquen espècies protegides s’han de fer fora del període de nidificació, és a dir, al setembre o octubre. Però en el cas de Vilaverd, com que l’edifici presentava greus problemes de conservació amb risc per a les persones, no es va poder esperar al final de la temporada de cria i com a mesura d’emergència es va activar un ràpid dispositiu de retirada dels ous.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También