Treballs d'autoprotecció d'incendis forestals a la presó de Tarragona

S’actua sobre una superfície total de 26,97 ha de la forest que envolta el centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar

19 noviembre 2020 17:34 | Actualizado a 19 noviembre 2020 17:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està realitzant treballs de prevenció d’incendis i millora silvícola a la forest Mas d’Enric, al terme municipal del Catllar, per protegir el centre penitenciari davant de possibles incendis forestals.

S’actua sobre una superfície total de 26,97 ha de la forest que envolta el centre penitenciari com a mesura d’autoprotecció d’incendi forestal amb components de vents de mestral i de marinada. Cal destacar que, si la marinada és seca, té el màxim potencial de comportament extrem d’incendi a la zona.

La presó de Mas d’Enric és un centre penitenciari situat a la població del Catllar, a la comarca del Tarragonès. Va ser inaugurat l’any 2015 i compta amb vuit mòduls per a homes i un per a dones, amb una capacitat total de 924 presos. La inversió en aquest centre va ser de 105 MEUR i és l’equipament penitenciari més modern de Catalunya.

Amb un pressupost d’inversió de 36.017,91 euros, els treballs s’executen sobre el 64% del total de la superfície de la forest de la Generalitat de Catalunya. Concretament, s’actua per reduir la cobertura i l’alçada del combustible de superfície a fi de limitar la intensitat del foc potencial de superfície. Reduir o eliminar el combustible també fa disminuir la probabilitat que es desenvolupi un foc en sentit vertical i minimitza la transmissió d’un foc entre capçades en el dosser arbori.

La importància de mantenir i repetir les actuacions

L’any 2015, en previsió de la seva posada en funcionament, els Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van dur a terme treballs silvícoles preventius associats a l’autoprotecció de les instal·lacions del centre penitenciari enfront dels incendis forestals. Així mateix, es van executar actuacions de millora silvícola de tota la superfície arbrada que l’envolta amb l’objectiu de reduir la vulnerabilitat de la massa forestal al foc de capçades i augmentar la seva resiliència als incendis forestals.

Transcorreguts 5 anys des de la primera actuació, cal novament intervenir per mantenir la funcionalitat de les franges i superfícies d’autoprotecció del centre penitenciari que ja van ser adequades, i també actuar sobre altres superfícies del perímetre extern de la finca patrimonial que confronten amb edificacions, infraestructures i instal·lacions respecte de les quals per imperatiu legal cal associar franges d’autoprotecció.

En aquest projecte, el disseny de les franges i superfícies d’autoprotecció s’ha sobredimensionat respecte de les mínimes obligatòries establertes a la Llei 5/2003, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals. Així, ampliant la franja a més de 25 metres, distància sovint insuficient, s’amplia la seguretat i l’autoprotecció del centre envers els incendis forestals.

Comentarios
Multimedia Diari