Un Erasmus fora de la universitat

L'Escola Pràctiques, l'Institut Campclar i l'IES Tarragona han engegat aquest curs el projecte Erasmus+. La iniciativa busca la interacció a tots els nivells entre centres de la Unió Europea

19 mayo 2017 17:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Escola Pràctiques, l’Institut Campclar i l’IES Tarragona han engegat, aquest curs, un projecte en l’àmbit europeu integrat dins el programa Erasmus+. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Parlament Europeu per millorar les capacitats educatives i formatives de les persones vinculades a la comunitat educativa. Amb una mobilitat internacional, professors i alumnes aconsegueixen expandir els seus coneixements.

El col·legi Pràctiques realitzarà aquest intercanvi amb tres escoles: l’Instituto Comprensivo 3ª Don Bosco - D’Assisi, d’Itàlia; l’Scoala Gimnaziala Nr5. Piatra Neamt, de Romania; i l’Szkola Podstawowa Nr 90. Wroclaw, de Polònia. Per la seva banda, l’Institut Campclar viatjarà a Alemanya i rebrà alumnes de Polònia, Hongria i França.

Les ‘bones Pràctiques’

El nom del projecte de l’escola Pràctiques és Arts and Emotions. Mitjançant l’anglès com a llengua vehicular, els alumnes experimentaran amb les seves emocions amb la finalitat de saber gestionar-les. Així ho explicava una de les professores encarregades d’engegar el projecte, la Sonia Jiménez: «Volem treballar a partir de la intel·ligència emocional. Donarem als alumnes recursos, estratègies per gestionar de manera correcta les seves emocions». Segons expressava la mateixa, «hem detectat que els nostres alumnes tenen conflictes i no saben gestionar les seves emocions per solucionar-los».

A banda d’ajudar els alumnes a millorar l’aspecte de les emocions, el projecte Erasmus+ és molt positiu també per als professors. El fet de viatjar a altres escoles i, al seu torn, a països amb sistemes educatius diferents, els aporta eines noves amb les quals treballar.

A mitjan primer trimestre es va realitzar la primera trobada entre els professors de les escoles que formen el projecte. «Entre tots ens nodrim i agafem noves idees», expressava Jiménez. Per exemple, «als professors d’Itàlia i Romania els ha agradat molt com tenim l’agenda escolar i com treballem les emocions a partir d’aquesta», explicava la professora encarregada d’engegar el projecte.

D’altra banda, també busquen i troben els problemes comuns que apareixen diàriament. Segons expressava la professora George Micu, de Romania, «a molts llocs d’Europa hi ha els mateixos problemes i programes com Eramus+ ens ajuden a solucionar-los».

Micu explicava que «al nostre país els pares estan molt ocupats i nosaltres hem de fer la seva feina. No hi ha límit entre la feina dels pares i la del professor». Aquesta problemàtica, segons Jiménez, també es troba aquí. «És la realitat del segle XXI», asseguraven ambdues. En reflexions com aquesta rau la importància del projecte. «Obrim la ment a altres tipologies escolars», sentenciava Jiménez.

Objectiu: el mercat laboral

Una selecció d’alumnes de primer de batxillerat de l’Institut Campclar marxarà a Alemanya al mes d’abril. En el seu cas, el projecte Erasmus+ se centra en formar els alumnes per poder trobar feina i viure a qualsevol país de la Unió Europea, mentre al mateix temps troben l’equilibri entre la vida personal i la laboral. Sota el nom Fit for work in Europe, els estudiants «han après a escriure currículums i cartes de presentació. També a fer entrevistes personals a una empresa, estudis de mercat sobre les diferents necessitats de feina als països europeus...», segons explicava la coordinadora del projecte, Blanca Gimeno.

En aquest sentit, Gimeno afegia que «volem obrir la ment dels alumnes i conscienciar-los que són ciutadans europeus i que poden treballar a qualsevol país d’Europa i optar a diferents estudis». Un aspecte positiu per als alumnes i alhora per a l’escola, ja que «és un reclam». Segons detallava, «ho fem tot en llengua anglesa. Per tant, les competències dels alumnes milloren moltíssim». Fins i tot afegia que «els nostres alumnes no van a cap acadèmia externa per aprendre anglès».

Un projecte semblant és el que ha acollit l’IES Tarragona. Sota el títol Apply And Employ. Ways To Enter The European Job Market, els estudiants participants dels diferents països realitzaran una sèrie d’activitats, encaminades a estudiar i entendre com es poden millorar les competències per poder tenir més facilitat a l’hora d’accedir al mercat laboral europeu en un futur. Entre el 23 i 29 de març, alumnes i professors dels 4 centres associats visitaran Tarragona amb l’objectiu de compartir experiències i conèixer la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari